1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Tufeyli: "Bu Krizi Yemen Halkı Çözmeli"
Tufeyli: "Bu Krizi Yemen Halkı Çözmeli"

Tufeyli: "Bu Krizi Yemen Halkı Çözmeli"

Lübnan'daki Hizbullah'ın eski genel sekreteri Tufeyli, "Bu krizi Yemen halkı çözmeli. Sandığa giderek iradelerini ortaya koymalılar. Husiler, kentleri işgal etmek yerine seçimlere gitmeli"

30 Mart 2015 Pazartesi 14:32A+A-

Lübnan'daki Hizbullah'ın eski genel sekreteri Subhi et-Tufeyli, Yemen'deki operasyona ilişkin, "Bu krizi Yemen halkı çözmeli. Sandığa giderek iradelerini ortaya koymalılar. Husiler, kentleri işgal etmek yerine seçimlere gitmeli" dedi.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın, Yemen'de Husilere yönelik Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuyla ilgili açıklamasını eleştiren Tufeyli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yemen'de düzenlenen operasyon nedeniyle Suudi Arabistan'ı eleştiren Nasrallah'ı, Suriye'de aynısını yapmakla suçladı. Tufeyli, "Onların kararından önce karar alan sensin, onların fırtınalarından önce de fırtınalar kopardın ve onlara yönelik söylediklerinin ucu sana dokunuyor" diye konuştu.

Kararlılık Fırtınası operasyonunu İran'ın Suriye'ye müdahalesine benzeterek, "aşağılama fırtınası" diye nitelendiren Tufeyli, "İsrail'in Kudüs işgali sürerken silaha başvurmamız caiz değildir. Bu operasyonda İsrail'in yeri nerede?" diye sordu.

Tufeyli, kimsenin Yemen halkının çıkarını düşünmediğini öne sürerek, "Bu krizi Yemen halkı çözmeli. Sandığa giderek iradelerini ortaya koymalılar. Husiler, kentleri işgal etmek yerine seçimlere gitmeli" ifadesini kullandı.

Bazı kimselerin yönetimsel çıkarlarını gerçekleştirmek için "ABD ve İsrail'in lehine Şiiler ile Sünniler arasında fitne tohumları ektiğini" savunan Tufeyli, şunları söyledi:

"Aramızda çekişmelerin yaşandığı bugünler, İsrail ve ABD'nin en güzel günleridir. İran, kendisi ve diğer birçok ülkenin ortak olduğu şu lanetli, suçlu siyasete liderlik ediyor. İran'ı eleştirmem, diğer tarafların melek olduğu anlamına gelmiyor."

Suriye'de rejimin düşmesinin Beşşar Esed döneminin son bulmasına bağlı olduğunu dile getiren Tufeyli, şöyle devam etti:

"Rejimin bugüne kadar ayakta kalmasının sebebi, Hizbullah, İran ve Rusya'nın varlığı değildir. Aslında bunu sağlayan ABD'dir. ABD, İsrail'i rahatsız eden Suriye'yi yıkmak istiyor. Suriye'nin yıkımıyla İsrail'in uzun süre güvenliği sağlanmış olacak. Bu nedenle ne Esed ne de muhaliflerin diğerine karşı zafer elde etmesine müsaade etmeyen ABD'dir. Savaşın ne zaman sona ereceğini yalnızca Amerikalılar bilir."

Tufeyli, Hizbullah'ın tabanında, Suriye'de büyük zayiatlar vermeyi göze almanın mümkün olmadığının görünmeye başladığını anlatarak, "Hizbullah, başka gençlerin Suriye'de savaşmasıyla Lübnanlı gençlerin katılımını hafifletiyor. Hizbullah destekçilerini, IŞİDle teselli ediyor. IŞİD örgütünü kuran Suriye rejimidir. IŞİD örgütü daha önce Irak hükümetinin, mescit ve pazarları bombalayan Suriye rejimine bağlı çeteler olarak suçladığı gruplardan oluştu" diye konuştu.

Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde gerçekleştirilen ve bugün sona eren 2 günlük 26. Arap Birliği Zirvesi'ne de değinen Tufeyli, şunları kaydetti:

"Mısır'da meşruiyet hapishanelerde tutuluyor. Askeri darbeyle 3 Temmuz 2013'te görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, gözaltına alınarak hapse atıldı ve ardından çok kan döküldü. Mısır'ın mevcut yönetimi, ülkeyi sonu Suriye gibi olacak bir uçuruma sürüklüyor. Mısır'ı yönetenler, ülkeyi dağıtarak sanki İsrail'i kuzey ve güneyinden rahatlatmak istiyorlar."

AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum