1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. TTB'den 82 Yaşındaki Yusuf Topal Olayına Dair Açıklama
TTB'den 82 Yaşındaki Yusuf Topal Olayına Dair Açıklama

TTB'den 82 Yaşındaki Yusuf Topal Olayına Dair Açıklama

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 82 yaşındaki Yusuf Topal’ın Giresun’da bir hastanede polis şiddetine maruz kaldıktan sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

30 Temmuz 2018 Pazartesi 12:01A+A-

Yusuf Topal, yürüme güçlüğü çeken 82 yaşındaki eşi Fatma Topal’ın kronik hastalıkları için kullandığı ilaçların bitmesi üzerine 15 Temmuz Şehitler Aile Sağlığı Merkezi’ne gitmiş, burada reçete yazmayan doktor Ö.Y. ile tartışmıştı.

Doktorun çağırması üzerine sağlık merkezine giden polisler, 82 yaşındaki adamı gözaltına almak istemişti. Polisler, kendilerine direnen Topal’a önce biber gazı sıkmış, ardından da ters kelepçeleyerek yerde sürüklemişti. Topal kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

Polislerle hekim açığa alınmıştı.

Konuyla ilgili Türk Tabipler Birliği bugün bir açıklama yaptı. Doktorun bir kabahatinin olmadığı, sistemin böyle işlediğini, aksi şekilde davranan doktorlara ceza kesildiği belirtilen açıklamada polisin tutumu ise kınandı.

TTB açıklamasının konuya ilişkin kısmı şöyle:

“Hasta olmaksızın üçüncü şahıslar tarafından kanunsuz/usulsüz isteklerde bulunan kişilerce ısrarlı bir şekilde işlem yapılması taleplerinde bulunulması sağlık çalışanları ile kişiler arasında ciddi çatışmalara neden olmaktadır. Sağlıkta şiddet vakalarının büyük kısmını bu haksız taleplerin oluşturduğu bilinmektedir. Kanunsuz, haksız ve sonunda çatışma ve şiddete dönüşmeye neden olacak ısrarcı davranışların bildirilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından beyaz kod isimli bir uygulama mevcuttur. Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulaması ile her gün giderek artan sağlıkta şiddet vakalarının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarına, şiddet olayları ve şiddete dönüşme riski bulunan durumlarda 113 numaralı telefonun aranarak beyaz kod işleminin başlatılması tebliğ edilmiştir. Bu da göstermektedir ki meslektaşımız bu konuda doğru bir yaklaşımla gerekli olan prosedürü başlatmıştır.”

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

30 Yorum