1. HABERLER

  2. HABER

  3. TSK'nın Yok Dediği "Muhtıra" Belgesi
TSKnın Yok Dediği Muhtıra Belgesi

TSK'nın Yok Dediği "Muhtıra" Belgesi

Takdim yazısı 27.12.1979 tarihli ve 'Kenan Evren-Orgeneral-Genelkurmay Başkanı' imzasını taşıyor.

10 Nisan 2012 Salı 11:48A+A-

12 Eylül darbesi öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin verdiği muhtıranın, dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e gönderilen üst yazısının 'aslı gibidir' onaylı örneği ortaya çıktı.

12 Eylül davasına bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Genelkurmay Başkanlığı'na müzekkere göndererek dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren imzalı ve 27 Aralık 1979 tarihli yazının orjinalini istemişti. Genelkurmay, "Arşivlerde herhangi bir belgeye rastlanmadı." cevabı vermişti. Takdim yazısı 27.12.1979 tarihli ve 'Kenan Evren-Orgeneral-Genelkurmay Başkanı' imzasını taşıyor.

muhtira-takdim-yazisi_onayli-kenan-evren_1979.jpgZaman'ın aktardığı yazıda, "Ülkemizin içinde bulunduğu ortamda devletimizin bekası, milli birliğin sağlanması, halkın mal ve can güvenliğinin temini için; anarşi, terör ve bölücülüğe karşı parlamenter demokratik rejim içerisinde anayasal kuruluşların ve özellikle siyasi partilerin, Atatürkçü milli bir görüşle müştereken tedbirler ve çareler aramaları kaçınılmaz bir zorunluk olarak görülmektedir. MGK'nın muhtelif toplantılarında bu konuda alınan kararların muhalefete mensup siyasi partilerin kısır tutum ve davranışları yüzünden olumlu sonuçlara götürülemediği yüksek malumlarıdır. Kuvvet Komutanları ile beraber yaptığım son gezilerimde, Ordu ve Kolordu Komutam seviyesindeki general ve amirallerle görüşmelerimde milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde süratle bir sonuca ulaşabilmek için gerekli tedbirlerin müştereken tespiti amacı ile tüm anayasal kuruluşlar ve siyasi partilerin bir kere daha uyarılması bütün komutanlarca müştereken dile getirildi. Bu karar ışığında TSK'nın görüşlerini, MGK Başkanı olarak zatıalilerine sunuyorum. Gereğini yüksek takdirlerine arz ederim."

Askerler, bu takdim yazısına 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Görüşü' başlıklı uyarı mektubunu da eklemişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, askerlerin talebi doğrultusunda mektubu 2 Ocak 1980 tarihinde hükümet ve siyasi partilere gönderdi. Mektup Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Ulusu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun'un imzalarını taşıyordu. Korutürk, Başbakan ve AP Genel Başkanı Süleyman Demirel ile CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'i Çankaya Köşkü'ne davet ederek, kendisine sunulan 'Türk Silahlı Kuvvetlerinin Görüşü' başlıklı uyarı mektubunun örneğini vermişti.

Muhtıra mektubunda, anarşi ve teröre karşı tedbir alınmaması durumunda TSK'nın İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki 'cumhuriyeti koruma ve kollama görevini' yerine getireceği uyarısı yer alıyordu.

 

HABERE YORUM KAT