1. HABERLER

  2. HABER

  3. TSK: Uludere Kuralına Uygun Bombalandı!
TSK: Uludere Kuralına Uygun Bombalandı!

TSK: Uludere Kuralına Uygun Bombalandı!

Genelkurmay, 34 vatandaşın öldüğü katliam hakkında Meclis Uludere Komisyonu’na alay eder gibi bir rapor gönderdi.

06 Nisan 2012 Cuma 10:40A+A-

Harekât sınırdışı operasyon kurallarına uygunmuş!

Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak’ın Uludere İlçesi’nde 34 köylünün F-16 savaş uçakları tarafından bombalanmasına ilişkin TBMM Uludere Alt Komisyonu’na gönderdiği raporu, Taraf gazetesi bu manşetle verdi: “Kuralına uygun bombaladık!”

“Harekât, sınırdışı operasyon kurallarına uygun olarak yapılmıştır” ifadesine yer verilen rapora tepki gösteren Uludere Alt Komisyonu Başkanı ve AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener, “Genelkurmay’ın yanıtı tatmin edici değil” dedi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Ayhan Sefer Üstün ise istenen bilgilerin bir kısmının dava hakkındaki gizlilik kararı gerekçe gösterilerek gönderilmediğine dikkat çekerek, “Biz, yazdığımız yazılarda istediğimiz bilgilerin ve belgelerin tam olarak komisyonumuza gönderilmesini bekliyoruz” dedi.

Kamuoyunda büyük tepkilere yol açan Uludere katliamı ile ilgili Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “gizlilik kararı” aldığı soruşturma devam ederken, Uludere Komisyonu’nun bombardımanla ilgili Genelkurmay’dan istediği bilgiler dün Meclis’e ulaştı.

7 sayfalık bilgi notunda, “operasyonun sınır dışı kurallarına uygun olarak yapıldığı” öne sürülürken, soruşturmanın ‘gizliliği’ gerekçe gösterilerek, belge paylaşılamayacağı belirtildi. Yakın zamana kadar gerçekleştirilen terör eylemlerine değinilen bilgi notunun sonuç bölümünde ise “Bölgede yoğun terör faaliyetlerinin olduğu değerlendirilmelidir” ifadesi yer aldı. Genelkurmay raporunun gelmesinin ardından Uludere Alt Komisyonu, AKP’li İhsan Şener Başkanlığı’nda dün saat 16:00’da toplandı. 1.5 saat süren toplantıda, raporu, komisyon üyelerine uzmanların okuduğu belirtildi.

Komisyondan Rapora Tepki

AKP’li Şener, raporu tatmin edici bulmadığını belirterek, “Raporda,‘harekât sınırdışı kurallarına uygun olarak yapılmıştır’ ifadesi yer alıyor. Ayrıca, soruşturmanın gizliliği gerekçe gösterilerek Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma dolayısıyla bazı belgelerin paylaşılamayacağı söyleniyor. Kişisel görüşüm, Genelkurmay’ın raporu, istenilen nitelikte değil, tatmin edici bir yanıt değil” dedi.

Dağ Fare Doğurdu

Toplantı sonrası açıklama yapan AKP’li Ayhan Sefer Üstün ise “Gizlilik kararı, Meclis’in inceleme hakkını kaldırmaz. Biz bilgi ve belgelerin tam olarak komisyona gelmesini bekliyoruz” dedi. Komisyon üyesi CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise, raporda, “Olayın askerî açıdan verilen görev ve yetkilere göre yapıldığı” bilgisinin yer aldığını belirterek, şunları söyledi: “Raporda, yeni hiçbir şey yok. Dağ fare doğurdu. Oyalanıyoruz” dedi.

ÖZGÜR-DER'den Protesto Çağrısı

Özgür-Der, 100 gün geçmesine rağmen Uludere katliamıyla ilgili ciddi bir gelişmenin yaşanmamasını protesto ederek; faillerden derhal hesap sorulmasını isteyecek. 7 Nisan Cumartesi günü Fatih Saraçhane Parkı'nda yapılacak basın açıklaması 14.00'te başlayacak.

Ayrıca bölgede Özgür-Der şubelerinin dâhil olduğu KİAP (Kardeşlik İçin Adalet Platformu) İstanbul'daki protestoyla eşzamanlı olarak 7 Nisan Cumartesi günü 13.00'te Diyarbakır AZC Plaza önünde bir basın açıklaması yapacak.

 

HABERE YORUM KAT