1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Tökezleme Korkusu ve Tökezletme Umudu
Tökezleme Korkusu ve Tökezletme Umudu

Tökezleme Korkusu ve Tökezletme Umudu

​​​​​​​Hem gönüllerde hem sandıklarda kazanmak için ucuz ve basit popülizmden özenle kaçınmak, hızla kaçmak gerekiyor.

05 Mart 2019 Salı 11:03A+A-

Kenan Alpay'ın yorumu:

Daha önce dokuz büyükşehir için başkan adayı göstermeyeceğini ilan eden HDP dün itibariyle tüm ilçeleriyle birlikte Muğla’daki seçimlerden de çekildiğini beyan etti. Manisa ve Denizli için de benzer bir durumun yarın öbür gün ilan edilebileceğine dair (henüz doğruluğu teyid edilmemiş olsa da) haberler dolaşıyor ortalıkta. HDP’nin başka illerde de peyderpey başkan adaylarını çekmesi sürpriz olmaz. Çünkü seçim atmosferine hâkim olan gerilim giderek artıyor.

Peki, bu gerilim artması kime yarayacak ve ülkeye ne kazandıracak? Beklendiği üzere Türk milliyetçiliği ile Kürt milliyetçiliği arasında değil çok bariz ve başat bir biçimde muhafazakâr-demokrat AK Parti ile Kürt-ulusolcu HDP arasında cereyan etmesi bazı açılardan anlaşılabilir olsa da pek çok açıdan normal gözükmüyor. Hassaten MHP’nin bu gerilimde hiç olmadığı kadar geride durması, önceki söylem ve teamüllerini adeta AK Parti üzerinden sahaya hâkim kılabilmiş olmasıyla ilgili olabilir mi acaba?

HDP’nin halefi olduğu öncülü partilerden daha fazlasıyla PKK’ya müzahir çalıştığı sır değil. Sadece en son dönemi göz önünde bulunduracak olsak bile HDP’nin Oslo görüşmelerini, barış sürecini nasıl sabote ettiğini hepimiz biliyoruz. Demokratik özerklik, özyönetim projesi, 6-7 Ekim provokasyonu ve nihayet Rojava Devrimi aşkıyla bölgeyi toptan yakıp yıkmaya kalkışarak emperyal ve despotik rejimler hesabına lejyonerliğe soyunarak bütün bir bölgeye nasıl ağır bir fatura yüklediğini de gayet iyi biliyoruz. Bu sebeple CHP ve İYİ Parti gibi Kemalizmin sol ve sağ kanadına yanaşmasında şaşılacak bir husus da görmüyoruz.

Yazının Devamı >>>