1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. TİHEK’ten İstanbul Barosuna tuhaf bir “ayrımcılık” cezası
TİHEK’ten İstanbul Barosuna tuhaf bir “ayrımcılık” cezası

TİHEK’ten İstanbul Barosuna tuhaf bir “ayrımcılık” cezası

İstanbul Barosunun internet sitesindeki "Bilgi Havuzu"nda yer alan stajyer avukatlık ilanlarındaki cinsiyet şartını suç sayan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Baro aleyhine para cezasına hükmetti.

25 Mart 2023 Cumartesi 15:29A+A-

HAKSÖZ-HABER

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), İstanbul Barosunu, internet sitesindeki istihdam amaçlı ilanlarda, cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiği gerekçesiyle 50 bin lira idari para cezasına çarptırdı.

Baroya kayıtlı bir stajyer avukat, TİHEK'e başvurarak, İstanbul Barosunun kurumsal internet sitesindeki Bilgi Havuzu'nda "stajyer avukat arayan avukatlar", "meslektaş arayan avukatlar", "staj yeri arayan stajyer avukatlar", "çalışma ortamı arayan avukatlar" gibi başlıklarla istihdam amaçlı çeşitli ilanların bulunduğunu belirtti.

Bilgi Havuzu'nda "kadın avukat/stajyer avukat", "erkek avukat/stajyer avukat", "fotoğraflı olmayan CV'ler kabul edilmeyecektir" gibi cinsiyetçi ve ayrımcı ifadeler içeren ilanların yer aldığını savunan stajyer avukat, bu ifadelerin cinsiyet temelinde ayrımcılık oluşturduğunu öne sürdü.

İstanbul Barosu tarafından cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmeden TİHEK, baroyu 50 bin lira idari para cezasına çarptırdı.

İnsanların aradığı stajyerin cinsiyeti önemli kendilerince. Biri erkek çalışanların arasına bayan stajyer almak istemiyordur veya tersi durum. İhtiyaç duyulan stajyer avukat sonuçta ya erkek ya kadın olacaktır. Buna ise haliyle işveren kendi ihtiyaç ve şartlarınca karar verecektir. Bu bağlamda TİHEK’in tasarruf yetkisini kendi üzerine alması tipik bir işgüzarlık örneği olup verdiği ceza haksızdır. Ayrıca cinsiyet söz konusu olduğunda bu hassasiyeti gösteren TİHEK’in aynı duyarlılığı ırk, din, dil, siyasi düşünce vb. birçok ayrımcılıkta gösterip göstermediği de merak konusu…

HABERE YORUM KAT