1. HABERLER

  2. HABER

  3. TİB ve TÜBİTAK’a Casusluk Baskını
TİB ve TÜBİTAK’a Casusluk Baskını

TİB ve TÜBİTAK’a Casusluk Baskını

Devletin zirvesinin kriptolu telefonlarının dinlemesiyle ilgili soruşturmada 4 ilde eşzamanlı operasyon başlatıldı. TİB’den 22, TÜBİTAK’tan 6 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

21 Ocak 2015 Çarşamba 09:20A+A-

Ankara Gölbaşı Başsavcılığı, devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonları dinlemesiyle ilgili düğmeye bastı. 8 kişilik uzman bilirkişi heyetinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki (TİB) bilgisayarlar üzerinde yaptığı incelemeleri tamamlamasının ardından dönemin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ile TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın da aralarında bulunduğu 28 kişinin yakalanması için Ankara merkezli 4 ilde operasyon düzenlendi. TİB’den 22, TÜBİTAK’tan 6 olmak üzere 28 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Ankara, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’da 24 kişi gözaltına alındı. Şen, Palaz, İlhan Elieyioğlu ve İsmail Bakar ise aranıyor. 

EV VE İŞ YERLERİNDE ARAMA YAPILDI
Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan isimler arasında dönemin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ile dönemin TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ve dönemin TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz da bulunuyor. TÜBİTAK görevlilerinin kriptolu telefonlarını kriptolarını yazan ve bu telefonlara ait IMEI numaralarını bilen ekip de gözaltı listesinde bulunuyor. 

POLİS TÜBİTAK YERLEŞKESİNE GİRDİ
Sabah belirlenen adreslere giden polis ekipleri, gözaltı kararı çıkarılanların  ev ve iş yerlerinde arama yaptı. Polis operasyon kapsamında, TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesine de girdi. Gebze'de yaşayan Özgür Ören, evinden alınarak Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Şüpheli, Ankara’ya sevk edildi.

FELÇ OLDUĞU İÇİN GÖZALTI YOK
Kriptoları yazan ekipte yer alan ve felç geçirdiği belirtilen Orhan Üçtepe’ye özel durumu nedeniyle gözaltı kararının uygulanmadı. Gebze’de bulunan TÜBİTAK çalışanı Üçtepe’nin ifadesi Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savcı Harun Ceylan tarafından alınacak.

EMNİYETTE İFADE ALINMAYACAK
Gözaltına alınan söz isimler sağlık kontrollerinin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Geceyi Ankara Emniyeti’nde geçiren şüpheliler bugün Gölbaşı Adliyesi’ne sevk edilecek. Şüphelilerin ifadelerinin emniyette alınmayacağı, adliyede alınacağı öğrenildi. 

4 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ
Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltındakilerin  ifadelerinin alınması için Harun Ceylan, Selahattin Çataklı, Durdu Özer ve Ali Eker Yasan adlı savcıları görevlendirdi. Soruşturma, “Casusluk”, “devletin birliğini bozmak” ve “Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği” iddiasıyla açılmıştı.

FUAT AVNİ HESABINA ENGELLEME
Başsavcılık, soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle “Fuat Avni” adlı Twitter hesabıyla ilgili soruşturma başlattı.  Ayrıca Twitter ve Facebook hesaplarına erişimin engellenmesine karar verildi. Akşam saatlerinde TİB, Facebook ve Twitter’daki “Fuat Avni” adlı hesaplara erişimi engelledi. 

DEVLETİN ZİRVESİNİ DİNLEDİLER
Başbakan Davutoğlu’nun da yoğun dinlendiği tespit edilirken, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da dinlenenler arasında. 

Palaz ve Şen kayıp

Polis ekipleri, Hasan Palaz ile Osman Nihat Şen’i de gözaltına almak için adreslerine operasyon düzenledi. Ancak Palaz ile Şen, adreslerinde bulunamadı. Ekiplerin söz konusu iki ismi arama çalışması ise sürüyor. Operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan TÜBİTAK BİLGEM eski Başkanı Hasan Palaz, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) eski Başkanvekili Osman Nihat Şen, eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ve TİB Veri İşlemleri Koordinatörü İsmail Bakar’ın aranmasına devam edildiği belirtildi.

İsim isim gözaltı listesi

TİB: Osman Nihat Şen, İlhan Elieyioğlu, Bülent Kocagürbüz, Cüneyt Koç, İbrahim Kılıç, Ahmet Boyalı, İsmail Bakar, Hidayet Gencer, Ferhat Saraç, Hamza Demirezen, Ali Osman Tekin, Erkay Uzun, Ahmet Asım Yağız, İbrahim Barbaros Özcan, Mehmet Akgedik, Seyit Aydın Özbatan, Yunus Şahin, Nur Muhammed Arınç, Harun Biniş, Barış Yaslan, Adil Biçer, Halil Çiçek. TÜBİTAK: Hasan Palaz, Gökhan Vıcıl, İmran Ergüler, Özgür Ören, Orhan Üçtepe, Ayhan Yeni.

‘Böcek’çi de gözaltında

Ankara merkezli paralel yapının TÜBİTAK ayağına yapılan operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan TÜBİTAK’a bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitisü (UKAE) eski Müdürü Gökhan Vıcıl İstanbul’da gözaltına alındı. Vıcıl’ın ismi Erdoğan’ın çalışma ofisinde bulunan böceklerle ilgili soruşturmada adı geçmişti. İddianamede TUBİTAK’ın hazırladığı raporun sahibi olarak gözüken Palaz’ın, raporda imzasının dahi bulunmadığı belirtildi. Raporda imzası bulunan Vıcıl’ın ise, bulunan cihazların ömür tespitini yapan kişi olmadığı ortaya çıkmıştı. Bulunan cihazların ömür tespitini yapan kişinin ise Hamza Turhan olduğu iddianamede yer aldı. 

HABERE YORUM KAT