1. HABERLER

  2. HABER

  3. THK önce kendi yangınını söndürsün!
THK önce kendi yangınını söndürsün!

THK önce kendi yangınını söndürsün!

Nuh Albayrak son günlerde çok tartışılan "yangın uçakları" konusu hakkında THK üzerinden oluşturulan algıya dikkat çekiyor.

05 Ağustos 2021 Perşembe 15:07A+A-

Nuh Albayrak / Star 

THK önce kendi yangınını söndürsün

Ülkemiz; tarihin en büyük felaketiyle boğuşurken, birileri de; günlerdir "THK uçakları" masalı anlatıyor. Koro, sürekli aynı şeyleri tekrarlıyor. Bunları duyan da zanneder ki, THK'nın hangarında uçaklar bekliyor ama kullanılmıyor!

Hatta CHP lideri Kılıçdaroğlu o kadar abarttı ki, "THK'daki uçakları verin, yangınları biz söndürelim" bile diyebildi. Ama devlet yine sorumlu davranarak, önce Tarım ve Orman Bakanı sonra bizzat Cumhurbaşkanı, "THK'da, kullanılabilecek uçak olmadığını" açıkladı.

Ancak ne gariptir ki, özellikle yerleşim yerlerine yakın ormanları ateşe veren PKK hainlerine tek kelime etmeyen bu körükçüler, THK masalını bırakmadı.

"Türk Hava Kurumu" denen bu müflis kurumu bu kadar dillerine dolamaları elbette tesadüf değil. Gelin bu; emekli generaller çiftliğinin geçmişini biraz kurcalayalım.

510-330.jpg

VECİHİ HÜRKUŞ, "HAVACILIĞI GELİŞTİRSİN" DİYE KURMUŞTU

Vecihi Hürkuş, ilk yerli Türk uçağını 1924 yılında üretmişti ama o günlerde, şapka ve kılık kıyafet kanunu gibi çok daha önemli(!) işlerle uğraşan devlet, bu uçağa, teknik yetersizlik sebebiyle uçuş izni verememişti! Üstelik uçağa da el koymuşlardı. Bitmedi, uçağı yapanı da ev hapsine koymuşlardı. Bunlara çok içerleyen Vecihi Bey de İzmir Tayyare Okulu'ndan istifa etmişti.

İşte o günlerde (16 Şubat 1925), halka; havacılığın önemini anlatmak için THK'nın kuruluşunda yer almıştı. Hatta "Uçağımı verin, THK'ya bağış toplayayım" demişti ama alamamıştı.

Vecihi Bey, askerlikten istifa edince tek parti diktatörlüğünden kurtulacağını zannediyordu ama yanılıyordu. Nitekim THK heyeti olarak gittiği Avrupa'da, Junkers ve Rohrbach uçak fabrikalarını gezerek çok önemli verilerle dönen Vecihi Hürkuş, daha gelişmiş uçak yapmaya çalışırken, THK yöneticilerinin ilettiği; "Bu işten vazgeç ve elindeki bütün proje ve tasarımları da Hava Kuvvetleri'ne teslim et" talimatı alınca, CHP vesayetinin oraya da uzandığını anlamıştı.

Bir süre çalıştığı Kayseri'deki Alman patentli uçak fabrikası da iflas edince, güzel bir uçak daha yapmıştı ama yine sertifika alamamıştı. Devlet yine; beş yıl önceki "Tayyarenin teknik vasıflarını tespit edecek kimse bulunmadığından gereken vesika verilmemiştir" demişti. Türkiye'den ümidini kesen Vecihi Bey, trene yüklediği uçağı Prag'a taşımış, Çekoslovakya'dan sertifika almış ve ülkeye, kendi uçağıyla dönmüştü.

Başka bir iş verilmediği için bu uçağıyla Anadolu'yu dolaşan Vecihi Hürkuş, THK'ya rekor bağış toplamıştı. Ama o dönemde, milletine hizmet eden hiç kimse cezasız kalmamıştı. Nitekim onun da uçuşu yasaklanmıştı. O yılmamış Almanya'da uçak mühendisi olmuştu. Ama THK, uçak mühendisi elemanını Van bürosunda yollamıştı!

dromader-iddia-kapak-1.jpg

HAVA KURUMU; HAVACILIĞA DARBE VURUR MU?

Atatürk Havalimanı'nın ilk sahibi Nuri Demirağ'ın ocağına incir ağacı diken de yine THK'dır. Çünkü, 1938 yılında 64 planör ve 24 uçak sipariş etmişti ama üretilen uçakları almaktan son anda vazgeçmişti!

Tahkim mi dediniz? Tek yetkili "Millî Şef" idi. Nuri Demirağ da, CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı İnönü'ye mektup yazmıştı ama nafile... Mağduriyetinin giderilmesini beklerken, özellikle iflas ettirilmişti.

İlerleyen yıllarda ise Müslümanların kâbusu olmuşlardı. Kurbanla bayramla hiç ilgileri yoktu ama vatandaşın; hizmet vakıflarına vermek istediği kurban derilerini devlet eliyle gasp ediyorlardı. Öte yandan, tüyü bitmemiş yetimin hakkına "bağış" diye çöküyorlardı.

Böyle; çok ah aldığından mıdır bilinmez; bu kurum hiç iflah olmadı. CHP zihniyetinin kimseye kaptırmadığı THK'nın yaptığı hiçbir hizmet yoktu ama bu kadar gelire rağmen, yolsuzluk iddialarıyla çalkalanıp duruyordu. 2009'da başkan olan emekli Tümgeneral Osman Yıldırım döneminde, 17 bankadan alınan 800 milyon lira kredi sebebiyle bütün taşınmazlara ve uçaklara ipotek kondu. Yolsuzluk iddiaları sebebiyle tutuklanan Osman Yıldırım, THK'yı cezaevinden yönetmeye(!) devam etti. Bataklığın her gün biraz daha derinleşmesi üzerine kurum, 2018 yılında devletten "kayyum" istedi. 1,8 milyar liraya yükselen borç yapılandırıldı.

Şimdi lütfen cevap verin...

Kendi yangınını söndüremeyip devlete havale eden bu THK, orman yangınını nasıl söndürecek?

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum