1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Temmuz Dergisinin Aralık Sayısı Çıktı
Temmuz Dergisinin Aralık Sayısı Çıktı

Temmuz Dergisinin Aralık Sayısı Çıktı

Temmuz Dergisinin yeni sayısı okurlarıyla buluştu.

06 Aralık 2019 Cuma 13:17A+A-

HAKSÖZ-HABER

Aylık edebiyat, sanat ve fikriyat dergisi Temmuz’un Aralık 2019 tarihli 38. sayısı raflardaki yerini aldı.

Temmuz, şiirden, öyküye, çizgiden, denemeye ve incelemeye kadar doyurucu bir içerikle okurlarını selamladı.

Tanıtım metni:

Aylık edebiyat, sanat ve fikriyat dergisi Temmuz’un 38. sayısı çıktı. Edebiyat, sanat ve fikriyat alanlarında birçok türden eseri barındıran Temmuz’un bu sayısında ön kapağa zamana atıfta bulunan bir görselle birlikte “Yalnızlıkları koşup gidiyor adamlar!” mısrası taşınmış. Arka kapağı ise “Sevgilinin evine uğradık fakat/Düşmanların kanunu ve şehrin duvarları bizi geri çevirdi.” dizeleri süslüyor. Bu sayının “Söz Dönüştürür Çünkü!” başlıklı giriş yazısında;  sözün, anlamın ve ‘oku’ emrinin bir tasavvur inşası için önemine vurgu yapılmış.

Temmuz her zamanki gibi Üstad Hasan Aycın’ın etkili bir çizgisi ile sayfalarını aralıyor. Bu yılın son sayısında birçok güzel şiir de yer alıyor. Bu sayıya şiirleriyle katkı sunan şairler: Tunay Özer, Ali Emre, Tuncay Yerlikaya, Kerem Yılmaz, Osman Hasdemir, Rıdvan Temiz, Yunus Çolakoğlu, Mücahit Akıncı, Ferhat Nitin, Ahmet Laçin, Necati Atilla Soykan, Erol Yılmaz, Ömer Yücedal. Bu sayıda Temîm Berğûtî’nin “Kudüs’te” isimli şiiri, Necmi Küçük’ün çevirisiyle Temmuz’un sayfalarında yer alıyor.

Temmuz’un 38. sayısında öykü türünde de farklı hikâyeleri okuyucuyla buluşturan metinler yer alıyor. Bu sayıda öyküleriyle dergimizde yer alan isimler: Şadi Kocabaş, Serkan Akın, Deniz Burak, İlker Doğan, Ümit Köksal, Şener İşleyen, Metin Çalı, Ümit Polat, Cemalettin Taşken.

Aralık sayısına Mehmet Mortaş “İnsan Denen Endişe” isimli denemesiyle katkı sunuyor. Kemal Kurak, bu sayıda, “Bir Yavuz Hırsız…” isimli çalışmasında, yozlaşmayı ve çürümeyi makam tutkusu üzerinden birçok sembolik çağrışımı kullanarak resmediyor.  Temmuz’un 38. sayısında Murat Güzel, “Şiir Okuma Notları” adlı çalışmasını devam ettiriyor; Türk şiirinin yakın tarihini, bakış açımızı genişleterek izleme olanağı sağlıyor.

Peren Birsaygılı Mut, Temmuz’un son sayısında “Max Scheller’in Hınç Kavramı Üzerinden Bir Portre; Marat” isimli bir çalışmayla yer alıyor. Bu yazıda Mut, bir tiyatro oyununda müşahede ettiği Fransız Jaobenlerden Marat’ın muhteris karakterini, Max Scheller’in hınç kavramına yüklediği anlamlar bağlamında masaya yatırıyor.

Temmuz’un 38. sayısında kitap ve yazar değerlendirmeleri de yer almakta. Ali Emre “Adem Özköse İmzalı Gerçek Bir Hikâye: Esir” isimli çalışmasında, Özköse’nin Suriye zindanlarında yaşadığı esareti anlattığı “Esir” kitabını tanıtıyor bizlere. Hüseyin Cömert, Canan Olpak Koç’un “Okuma Halleri” kitabını geniş ve ayrıntılı biçimde ele alan bir inceleme yazısına imza atıyor. Mehmet Akif Öztürk, “Yolda Olmanın Büyüsü Ya Da Yolun Ne Söylediği” başlıklı yazısında Harun Candan’ı ve romanlarını tanımamızı sağlıyor. Erkam Kuşçu ise bu sayı için Musa Üzer ve Bahadır Kurbanoğlu tarafından kaleme alınan “Adalet, Hukuk, Merhamet” isimli kitabı değerlendiriyor.

Temmuz’un Aralık sayısında Kevser Çakır Demir, “Kentsel Sinematografik Keşif” isimli ayrıntılı inceleme yazısında, kenti canlı bir varlık olarak ele alan filmlerden “Berlin: Büyük Şehir Senfonisi”ni ve Alman Dışavurumculuğu’ndan bahisle “Metropolis” isimli filmi her yönüyle değerlendiren kapsamlı bir çalışmaya imza atıyor.

Gökhan Ergöçün, Afrika coğrafyasının ulus-devletler çağında Avrupalılar tarafından parçalanışının hikâyesinin anlatıldığı Patrick Gathara imzalı “Berlin 1884: Afrika’yı Parçalayan Konferansı Hatırlamak” isimli yazıyı Temmuz okurları için çeviriyor.

Temmuz dergisi, 38. sayısında; öykücü ve edebiyat eleştirmeni Recep Seyhan ile öyküden edebiyat dünyasına, okuma serüveninden yazarın yeni projelerine dair önemli mesajlar içeren kapsamlı bir röportajı sayfalarına taşıyor. “Öykünün roman için bir basamak olduğu kanaatinde değilim.” başlığını taşıyan röportajda Yusuf Alpaslan Özdemir’in sorularına Seyhan’ın verdiği ayrıntılı cevaplarla onun, edebiyat ve sanata dair düşünce dünyasını ve edebiyat dünyasıyla münasebetini tanıma imkânı buluyoruz.

www.temmuzdergisi.com

temmuz38-kapak+.jpg

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT