1. HABERLER

  2. HABER

  3. TEKNOLOJİ

  4. Teknoloji şirketleri ABD'nin yapay zeka konusunda güvenlik tedbirlerini kabul etti
Teknoloji şirketleri ABD'nin yapay zeka konusunda güvenlik tedbirlerini kabul etti

Teknoloji şirketleri ABD'nin yapay zeka konusunda güvenlik tedbirlerini kabul etti

OpenAI, Amazon, Google, Meta, Microsoft ve diğer önde gelen teknoloji şirketlerinin, ABD hükümetinin belirlediği yapay zeka güvenliğine ilişkin tedbirlerine uymayı gönüllü olarak taahhüt ettiği açıklandı.

22 Temmuz 2023 Cumartesi 10:52A+A-

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, aralarında OpenAI, Amazon, Google, Meta, Microsoft'un da bulunduğu 7 ABD şirketi, yapay zeka ürünlerini piyasaya sunmadan önce güvenlik tedbirlerine bağlı kalmayı kabul etti.

Söz konusu tedbirler, ticari amaçla kullanılan yapay zeka sistemlerinin, üçüncü taraflarca denetlenmesine ve vatandaşların kişisel bilgilerinin korunmasına ilişkin kuralları içeriyor.

Dört şirketin yanı sıra Anthropic, Inflection ve ChatGPT'yi geliştiren OpenAI şirketlerinin, "kısmi olarak bağımsız uzmanlar tarafından yürütülecek" güvenlik testlerini uygulamayı gönüllü olarak kabul ettiği bilgisi yer aldı.

Güvenlik testlerinin, yapay zekanın teşkil ettiği sorunların büyük bir çoğunluğunu oluşturan biyogüvenlik ve siber güvenlik risklerine karşı koruma sağlaması hedefleniyor.

Şirketler, ayrıca, söz konusu tedbirler kapsamında teknolojilerindeki kusur ve riskleri de kamuya duyurmayı kabul etti.

Üzerinde mutabık kalınan tedbirlerin, ABD Kongresinin ilerleyen dönemlerde yapay zekayı düzenleyen kanunları kabul etmesi için öncü niteliğinde olduğu kaydedildi.

Söz konusu tedbirlerin geliştirilmesi amacıyla İngiltere, Japonya, Güney Kore ve Avustralya dahil olmak üzere çeşitli ülkelere danışıldığı ifade edildi.

Biden'dan yapay zeka ve gelişen teknolojiler karşısında "uyanık olmalıyız" mesajı

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da teknoloji şirketlerinin liderleriyle yapacağı görüşme öncesi basın toplantısı düzenledi.

Biden, yapay zekanın, toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkati çekti ancak diğer yandan "olağanüstü" fırsatlar sunduğuna da vurgu yaptı.

Bugün teknoloji alanında önde gelen 7 şirketin, yapay zeka ile ilgili tedbirlere gönüllü olarak uymayı kabul ettiğini belirten Biden, bu husustaki taahhütlerin emniyet, güvenlik ve güven olmak üzere üç esas ilkenin üzerine temellendirildiğini anlattı.

Biden, bu kapsamda şirketlerin teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmak için gerekli test ve değerlendirmeleri yapacaklarını ifade etti.

Şirketlerin kullandıkları sistemlerde güvenliği önceleyerek, siber ve ulusal güvenliğe risk teşkil edebilecek tehditlerle ilgili adımlar atacağını bildiren Biden, insanların bir içeriğin yapay zeka tarafından üretildiğini bilmeleri için şirketlerin ilgili içeriğe etiketleme yapacağını söyledi.

Biden, diğer yandan şirketlerin yapay zeka teknolojisinin kanserden iklim değişikliğine kadar karşı karşıya olunan zorlukları aşmaya yardımcı olacak yollar bulmayı ve öğrenciler ile çalışanların yapay zeka fırsatından faydalanabilmeleri için ilgili alanlarda yatırım yapmayı kabul ettiğini dile getirdi.

ABD Başkanı, "Yeni gelişen teknolojilerin -oluşturmak zorunda olmasalar da- demokrasimize ve değerlerimize yönelik oluşturabilecekleri tehditler konusunda gözü açık ve uyanık olmalıyız." ifadesini kullandı.

Teknolojideki dönüşümün hızına dikkati çeken Biden, bu kapsamda güvenliği sağlamak için ilgili yasal adımlar atmanın gerekliliğini vurguladı. Biden, sorumlu inovasyonun sağlanması kapsamında idari adımlar atmayı sürdüreceğini kaydetti.

Dünyada yapay zeka düzenlemeleri için adımlar atılıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 18 Temmuz'da BM bünyesinde yapay zekaya ilişkin küresel standartların oluşturulması amacıyla yıl sonunda rapor verecek çok taraflı yüksek düzeyli bir danışma kurulu oluşturulacağını söylemişti.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Kongrenin yapay zeka güvenliğine ilişkin düzenlemeler için hızlı hareket etmesi gerektiğini söylemişti.

Yapay zeka alanında düzenleme çağrısında bulunan teknoloji alanındaki yöneticiler, mayıs ayında ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve diğer yetkililerle görüşmek için Beyaz Saray'a gitmişti.

Avrupa Birliği ve birçok ülke de yapay zeka güvenliğine ilişkin düzenlemelere yönelik yöntemler arıyor.

 

 

HABERE YORUM KAT