1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. 'Tecavüz Caiz' Diyen Asker İsrail Ordusuna Hahambaşı Olacak
'Tecavüz Caiz' Diyen Asker İsrail Ordusuna Hahambaşı Olacak

'Tecavüz Caiz' Diyen Asker İsrail Ordusuna Hahambaşı Olacak

Siyonist İsrail ordusu, Yahudi olmayan kadınlara tecavüzün caiz olduğunu söyleyen din adamını hahambaşı olarak atama kararı aldı.

13 Temmuz 2016 Çarşamba 15:43A+A-

Siyonist İsrail Ordusu’nun kadınlara yönelik açıklamaları tepki çeken Albay Eyal Karim’i bir sonraki hahambaşı olarak aday göstermesi tartışma yarattı. Karim, kadınların askere alınmasının kesinlikle yasak olduğunu ve askerlerin savaşta moral için Yahudi dinine mensup olmayan çekici kadınlara tecavüz edebileceğini söylemişti.

İsrail Ordusu, Cuma günü Haham Karim’in terfi edeceğini duyurunca, 59 yaşındaki din adamının açıklamaları yeniden gündeme geldi. Daha önce paraşütçü birliğinde muharip asker olarak da görev alan Karim, elit keşif birliğinin başına yükseldikten sonra hahamlık vazifesine geri döndü.

Karim, Yahudi olmayan kadınlara İsrail askerlerinin tecavüz edilebileceğini, askerlerin moralini yüksek tutmak ve ordunun başarısını temin etmek için bunun caiz olduğunu ifade etmişti.

Karim, İsrail’in varoluşsal mücadele içine girdiği dönemlerde kadınların orduya girmesinin dinen caiz olduğunu ancak artık ortada böyle bir durum olmadığı için kadınların zorunlu askerlik vazifesinden muaf tutulmalarını, hatta orduya alınmalarının yasaklanmaları gerektiğini söylemişti.

Ayrıca 2011 yılındaki açıklamasında, kadın şarkıcıların İsrail ordusunda şarkı söylememeleri gerektiğini ifade etmişti.

Karim’in terfi kararına İsrail parlamentosundan da tepki geldi. Filistinli vekil Aida Touma-Sliman, “Albay Karim’in ifadeleri, İsrail’in sınırlarından çok da uzak olmayan bir cani örgütün fetvalarına benziyor. Bu terfi kararını başsavcılığa taşıyıp iptalini talep edeceğim” diyerek diğer vekillerden destek istedi.

İsrail Ordusu Sözcülüğü ise konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Albay Karim ifadelerinin sorulara yanıt olarak verildiğini ve tamamen teorik olduklarını, İsrail yasalarıyla pratikte çelişmediklerini açığa kavuşturmak ister” denildi.

Karim’in asla savaşta bir kadına saldırmayı doğru bulmadığını savunan yazılı açıklama, Yahudi din adamının orduya ve görevine bağlılığına vurgu yaparak sona erdi.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

2 Yorum