1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Tazminatları Gazze Mağdurlarına Vereceğiz"
Tazminatları Gazze Mağdurlarına Vereceğiz

"Tazminatları Gazze Mağdurlarına Vereceğiz"

Mavi Marmara mağdurları İsrail'in özrünü değerlendirdi.

23 Mart 2013 Cumartesi 12:00A+A-

İsrail'in, Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlenen saldırıya ilişkin Türkiye'den özür dilemesinin yankıları sürüyor. Konuya ilişkin Mavi Marmara baskının mağdurlarından da açıklama geldi. Özür dilenmesinin Türk diplomasisi açısından büyük bir başarı olduğunu ifade eden mağdurlar, İsrail'den alınacak tazminatı Gazze'deki mağdurlara verme kararı aldı.

"İSRAİL İNSANLIK SUÇU İŞLEDİĞİNİ KABUL ETTİ"

Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlenen saldırıda oğlu Furkan Doğan'ı kaybeden baba Ahmet Doğan, İHH Kayseri Şubesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in geç de olsa ''insanlık suçu işlediğini kabul ettiğini'' söyledi.

"ŞEHİTLERİMİZ AMAÇLARINA ULAŞTI"

Mavi Marmara Gemisi'nde yola çıkanların Gazze'deki ambargoyu kırmayı amaçladıklarını belirten Doğan, şunları kaydetti:

''Şayet İsrail, bizim baştan beri söylediğimiz üç şartı kabul etmişse, Mavi Marmara, o gemide yolculuk yapanlar ve şehit olanlar amacına ulaşmış demektir. Furkan da o geminin parçası olarak Gazze'ye uygulanan insanlık dışı ambargoyu kırmak, yıkmak, ortadan kaldırmak için uğraşıyordu. O yolda da şehit olmuşlardı.Furkan ve diğer şehitlerimiz de esas itibari ile 'ambargoyu kırma konusunda amaçlarına ulaşmıştır' diyebiliriz.''

Mavi Marmara'daki baskınında kurşunla yaralanan Dost, Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği'nin (DOSTDER) başkanlığını yapan Hüseyin Mutlu ise şunları ifade etti:

''Bu gelişme İsrail ile bugüne kadar yapılan anlaşmazlıkların olumlu bir değişimi olarak görülebilir. Neticede o geminin aslına uygun olarak görevini yerine getirebilmiş olması, Filistin, Gazze halkının İsrail hegemonyasından, onların egemenliğinden kurtulup kendi bağımsızlığına kavuşmasıyla mümkün olacaktır.''

"TÜRK DİPLOMASİSİ AÇISINDAN BÜYÜK BAŞARI"

Saldırıda Dünya Tekvando Şampiyonu eşi Çetin Topçuoğlu'nu kollarında kaybeden milli tekvandocu Çiğdem Topçuoğlu, gelişmeyi Türk bürokrasisi, hükümet açısından olumlu bulduğunu belirterek, ''Türk diplomasisi açısından, bizim için gerçekten büyük başarı oldu. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.

TAZMİNATI GAZZE'DEKİ MAĞDURLARA VERECEKLER

Mavi Marmara Gemisi'neİsrail askerlerinin saldırısında yaralanan Osman Çalık, ''İsrail'den tazminat alabilirsek alacağım paranın tek kuruşuna dokunmadan Filistin devletine kendim götürüp vereceğim'' dedi.

Saldırıda yaralanan Mehmet Ali Zeybek de İsrail'in Türkiye'den özür dilemesine ilişkin, ''Tazminatı alırsam Gazze'deki mağdur insanlara kendi elimle vermeyi düşünüyorum'' diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Saldırıda yaralananlardan merkez Sur ilçesinde esnaflık yapan Ayetullah Tekin ise İsrail'in özür dilemeye zaten mahkum olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu konudaki hassasiyeti nedeniyle teşekkür etti.

Saldırıda hayatını kaybeden Ali Haydar Bengi'nin eşi Saniye Bengi de Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.

Saldırısında yaralananlardan Hüseyin Mutlu, ''İsrail'in özür dilemesi güzel bir başlangıç olabilir ama oradaki Filistin'in kendi başına, kendi hürriyetine kavuşmuş bir sıfatta var olmasıyla ancak bu iş neticelenmiş olacaktır'' deRKEN Cevdet Ökenek de ''Bizim için önemli olan Filistin'de yaşayan kardeşlerimizin özgür olmasıdır'' dedi.

Mehmet Tunç da yaklaşık 3 yıl geçtiğini belirten Tunç, ''Aslında bu özür daha önceden olmalıydı. Çok gecikmiş bir özür'' diye konuştu.

"BU TÜRKİYE'NİN GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR"

Saldırıdan yara almadan kurtulan İHH Şanlıurfa Şube Başkanı Behçet Atila, İsrail'in şu ana kadar herhangi bir konuda özür dilediğini hatırlamadığını aktararak, ''İsrail'e özür diletmek bile başlı başına bir olay. Bu tavırları Türkiye'nin gücünü gösteriyor. İsrail'in geri adım attığını gösteriyor'' diye konuştu.

Saldırısından yara almadan kurtulan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) gönüllüsü Salih Merdivan de (48) İsrail'in yenilgiyi kabul ettiğini ifade etti. Merdivan, ''İsrail yaptığı zulmü gördü ve özür diledi. Bu Müslümanların şükretmesi gereken bir manzaradır. Biz Allah'a şükrediyoruz. Bizi böyle bir ikramla karşılaştırdığı için'' dedi. (AA)

HABERE YORUM KAT