1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Taliban’la Kapsamlı Görüşmeler Başlıyor
Taliban’la Kapsamlı Görüşmeler Başlıyor

Taliban’la Kapsamlı Görüşmeler Başlıyor

Pakistan İçişleri Bakanı Chaudhry Nisar Ali Han, Pakistan Talibanı ile kapsamlı görüşmelere geçileceğini söyledi. Han, “Önümüzdeki günlerde hükümet heyeti, Taliban şurası üyeleri ile yeniden direkt görüşmede bulunacak" dedi.

14 Nisan 2014 Pazartesi 12:37A+A-

Pakistan İçişleri Bakanı Ali Han, başkent İslamabad'daki Pencap Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi, 29 Taliban militanının cezaevinden serbest bırakılması sürecinde, ordu ile istişarelerde bulunulduğunu söyledi. Ali Han süreçte iddia edildiği gibi herhangi bir tıkanmanın yaşanmadığını bildirdi.

Görüşmelerin üçüncü aşamasında daha önce eylemlere karışmış mahkumların durumlarının ele alınacağını kaydeden Ali Han şunları söyledi:

“Savaşı kazanmak için topyekun millet olarak birlik olmamız gerekiyor. Bu olayları bitirmemiz için tüm kesimlere sorumluluk düşüyor. Önümüzdeki günlerde hükümet heyeti, Taliban şurası üyeleri ile yeniden direkt görüşmede bulunacak. Bu toplantı ile kapsamlı görüşmelere geçilecek. Görüşmelerin başarı ile devam etmesi en büyük isteğimiz. Eğer süreçte başarısızlık olursa neler olabileceğini söylemek dahi istemiyorum.”

İslamabad'da son olarak 9 Nisan Çarşamba günü yaşanan ve 23 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan bombalı saldırıya da değinen Ali Han, soruşturmanın kapsamının genişletildiğinin ve polisin en kısa zamanda zanlıları yakalayacağını belirtti.

Müzekere süreci

Pakistan Talibanı ile barış müzakerelerini başlatmak amacıyla Başbakan Navaz Şerif, 29 Ocak'ta, Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, 4 kişilik müzakere heyeti oluşturulduğunu açıklamış, daha sonra örgüt bu adıma olumlu cevap vererek kendi heyetini duyurmuştu.

Resmi olarak iki kez başkent İslamabad'da bir araya gelen heyetler, ateşkes sürecinin ardından üçüncü görüşmeyi, Pakistan Talibanı heyeti koordinatörü Sami-ul Hak'ın evinde yapmıştı. Görüşmeden sonra, müzakerelerde yeni bir safhaya geçildiği ve yeni heyet oluşturulacağı açıklanmıştı.

Daha sonra İçişleri Bakanı Ali Han, örgütün müzakere heyeti ile toplantı düzenlemiş ve ardından Pakistan Talibanı ile direkt temas kuracak yeni hükümet heyeti duyurulmuştu. Pakistan Talibanı ile direkt görüşmelerde bulunması için yeni oluşturulan 4 kişililk müzakere heyeti de ilk kez 26 Mart Çarşamba günü Kuzey Veziristan'a giderek örgüt şurası üyeleri ile bir araya gelmişti.

AA

HABERE YORUM KAT