1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Taliban Müzakerelerinde Olumlu Gelişmeler
Taliban Müzakerelerinde Olumlu Gelişmeler

Taliban Müzakerelerinde Olumlu Gelişmeler

Pakistan hükümeti ve Taliban arasında yeniden başlayan barış müzakerelerinde olumlu gelişmeler var, son zamanlarda gerçekleşen bazı saldırılara rağmen taraflar temel prensiplerin bazılarında hemfikir olduklarını duyurdular.

06 Mart 2014 Perşembe 12:00A+A-

Pakistan Talibanı’nın ateşkes ilanı sonrası, farklı grupların saldırıları gölgesinde barış görüşmeleri yeniden başladı. Dün bir araya gelen heyetler temel bazı prensiplerde anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Pakistan hükümeti, Taliban'ın ilan ettiği ateşkesten duyduğu memnuniyeti dile getirirken bunun karşılıklı olarak devam etmesi gerektiğini belirtti. Taraflar, çözümün tamamen diyalog yoluyla gelmesi konusunda da fikir birliğine vardıklarını açıkladı.

Taliban'la müzakereler yeniden başlamasının yanı sıra, Pakistan'da bulunan diğer bazı gruplar müzakerelere tepki olarak ülkenin çeşitli yerlerinde bombalı saldırılar gerçekleştiriliyor. Pakistan'ın Hangu bölgesinde dün sınır muhafızları konvoyu güzergahına yerleştirilen uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu 6 asker öldü, 10’u da yaralandı. Saldırıyı Ensar-ül Mücahidin adlı grup üstlendi. Grup sözcüsü Ebu Basir, dron saldırılarında öldürülenlerin intikamı için saldırıyı gerçekleştirdiklerini belirtti. Basir, Taliban’ın bir parçası olmadıklarını, bu nedenle de ateşkesi tanımadıklarını söyledi. Grup geçtiğimiz sene güvenlik güçlerine yönelik gerçekleştirilen bazı saldırıları da üstlenmişti.

Hangu’da gerçekleştirilen saldırıya rağmen, dün, hükümet ve Taliban’ın barış görüşmeleri için belirlediği heyetler ateşkes kararı sonrası ilk kez bir araya geldi. Görüşme sonrasında hükümet heyeti koordinatörü İrfan Sıddıki, diyalog sürecinde yeni bir safhaya geçildiğini belirtti. Ayrıca görüşmeler sırasında Başbakan Navaz Şerif’e iletilmek üzere bazı öneriler sunulduğu ifade edildi. Hayber Peştunya Hükümeti’nden ve ordudan temsilcilerin hükümet heyetine, Taliban Şura Konseyi’nden temsilcilerin ise Taliban’ın aracı heyetine katılması Navaz Şerif’e önerildi.

Ahrarül Hind grubu da bu hafta başında barış müzakerelerine tepki olarak başkent İslamabad adliyesine bir bombalı saldırı düzenlemişti. Gruptan yapılan açıklamada, Taliban'ın Pakistan hükümeti ile müzakere yapmasının yanlış olduğu ve bu müzakereleri tanımadıkları belirtiliyordu. Ahrarül Hind, Taliban'dan ayrılan bir grup olarak biliniyor.

Meclisteki muhalefet grubunun lideri Hurşid Şah, barış görüşmelerine ordunun müdahil olmasına karşı olduğunu söyledi. Ordunun, hükümetin aldığı kararlara uymak durumunda olduğunu belirten Şah, silahlı kuvvetlerin diyalog sürecine dahil olmasının tehlikeli sonuçlara yol açacağını belirtti.

Taliban ile Pakistan hükümeti arasında Ocak ayı başında başlayan müzakereler, Taliban'ın 3 yıl önce kaçırdığı 23 Pakistan sınır muhafızını infaz etmesinin ardından askıya alınmıştı. Ardından Pakistan Taliban'a yönelik hava operasyonu düzenlemişti. Müzakereler Taliban'ın ateşkes ilan etmesinin ardından yeniden başladı. 

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT