1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Taliban Müzakereleri İçin "Barış Bölgesi" Oluşturulacak
Taliban Müzakereleri İçin "Barış Bölgesi" Oluşturulacak

Taliban Müzakereleri İçin "Barış Bölgesi" Oluşturulacak

Pakistan hükümeti ile Taliban arasında direkt olarak yapılması planlanan barış müzakereleri için "Barış Bölgesi" adı altında bir bölgenin oluşturulması bekleniyor.

18 Mart 2014 Salı 13:30A+A-

Pakistan hükümeti ve Taliban arasında barış müzakereleri için direkt görüşmelerin başlaması için son virajın aşılması bekleniyor. Taliban tarafından talep edilen "Barış Bölgesi"ne Pakistan hükümeti sıcak bakıyor.

Pakistan hükümeti, Taliban’la barış görüşmelerinin yapılabilmesi için “Barış Bölgesi” oluşturmak için hazırlıklara başladı. Taliban’ın barış görüşmeleri için belirlediği heyetin başkanı Mevlana Samiul Hak, birçok Taliban komutanının güvenlik güçlerinin tutuklamasından çekinerek saklanmaya devam ettiğini belirtti. 
Samiul Hak, Taliban’ın bölgede rahatça hareket edemediğini zira sınır muhafızlarının kontrol noktalarındaki tutuklamalarının sürdüğünü, bu nedenle eğer hükümet barış görüşmelerini resmi olarak yeniden başlatmak istiyorsa Taliban’ın herhangi bir saldırı ya da tutuklamaya maruz kalmaması için bir barış bölgesi oluşturulması gerektiğini söyledi. Taliban’la yapılması beklenen ilk direkt görüşmenin yer konusundaki anlaşmazlık nedeniyle ertelenmesi nedeniyle hükümetin de, Taliban’la direkt yapılacak barış görüşmelerinin sürdürülebilmesi için bir barış bölgesi oluşturması konusuna sıcak baktığı belirtiliyor.
 
TALİBAN, TUTUKLU KADIN VE ÇOCUKLARIN SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYOR

Taliban, güvenlik güçlerinin tutukladığını iddia ettiği kadın, çocuk ve yaşlı Taliban destekçilerinin listesini İçişleri Bakanlığı’na teslim etti. Taliban’ın barış görüşmeleri için belirlediği heyetten Prof. Muhammed İbrahim, güvenlik güçlerince tutuklanan Taliban destekçisi kadın, çocuk ve yaşlıların isimlerinin bulunduğu 300 kişilik listenin İçişleri Bakanlığı’na teslim edildiğini belirtti.
Prof. İbrahim, bu listedeki isimlerin serbest bırakılmasının barış görüşmelerinin yeniden başlaması için bir önkoşul olmadığını ancak görüşmeler öncesinde pozitif bir hava oluşturacağını düşünerek böyle bir talepte bulunduklarını ifade etti. Savunma Bakanı Havace Asif, geçtiğimiz günlerde Taliban’la ilişkili kadın, çocuk ve yaşlıların tutuklu olduğu iddialarını reddetmişti.
 
(Dünya Bülteni)
 

HABERE YORUM KAT