1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban, IŞİD-Horasan'ın bölge yetkilisini öldürdü
Taliban, IŞİD-Horasan'ın bölge yetkilisini öldürdü

Taliban, IŞİD-Horasan'ın bölge yetkilisini öldürdü

Taliban, IŞİD-Horasan terör örgütünün son zamanlarda Kabil'de birkaç saldırı planlamakla suçlanan üst düzey yetkilisini öldürdü.

02 Mart 2023 Perşembe 14:26A+A-

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, IŞİD-Horasan istihbarat ve operasyon yetkilisi Kari Fatih'in Pazar akşamı güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü bildirdi. Mücahid, “Kari Fatih son dönemde Kabil'de özellikle diplomatik misyonlar, camiler ve diğer hedeflere yönelik operasyonlardan doğrudan sorumluydu” dedi.

Aynı kaynağa göre, uyruğu henüz belli olmayan Kari Fatih, Kabil’de düzenlenen bir operasyon sırasında bir IŞİD-Horasan üyesiyle birlikte öldürüldü. Taliban yetkilileri, iki örgüt üyesinin cesetlerinin fotoğraflarını Twitter'da yayınladı. Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından Temmuz 2022’de yayınlanan bir rapor, Fatih’in IŞİD-Horasan’ın ana liderlerinden ve Hindistan, İran ve Orta Asya’ya kadar uzanan bölgede askeri operasyonlardan sorumlu olduğunu ortaya çıkardı. IŞİD-Horasan terör örgütü, Taliban rejiminin Ağustos 2021’de iktidara gelmesinden bu yana karşı karşıya olduğu en büyük güvenlik sorunu olarak kabul edilen yabancılara, dini azınlıklara ve devlet kurumlarına yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

IŞİD-Horasan 12 Aralık 2022 tarihinde Kabil'de Pekinli iş adamlarının uğrak yeri olan bir otele düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlendi. Saldırıda 5 Çinli yaralandı. Grup, 2022 aralık ayında Kabil'deki Pakistan Büyükelçiliği’ni de hedef aldı.

Ocak ayında Kabil'de, IŞİD-Horasan tarafından üstlenilen ve Dışişleri Bakanlığı yakınlarında düzenlenen intihar saldırısında 10 kişi öldü, 35 kişi ise yaralandı. Ayrıca eylül ayında Rusya Büyükelçiliği'nin iki çalışanı örgüt tarafından düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybetti.

Son aylarda Taliban güçleri, Kabil’de IŞİD-Horasan unsurlarının saklandığı birçok yere baskınlar düzenleyerek çok sayıda kişiyi tutukladı veya öldürdü.

Kaynak: Şarku'l Evsat
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT