1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban İşgalcilere Meydan Okuyor
Taliban İşgalcilere Meydan Okuyor

Taliban İşgalcilere Meydan Okuyor

Amerikan ve İngiliz komutanların Taliban ile müzakere yanlısı açıklamalarına karşılık, Taliban işgalci güçlerle de Afgan hükümetiyle de müzakere etme yanlısı değil.

01 Temmuz 2010 Perşembe 12:08A+A-

Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid bir aracı vasıtasıyla BBC'ye yaptığı açıklamada, mücadelede üstünlüğün kendilerinde olduğunu ve zafer kazanacaklarına emin olduklarını söyledi.

Sözcü ayrıca, ABD ve müttefiklerinin Afganistan'dan çekilmeyi düşündüğünü gösteren işaretlerin kendilerini daha da cesaretlendirdiğini dile getirdi.

BBC'ye gönderilen açıklamada şu satırlar yer alıyor:

"Yabancı güçler ülkeden çekilene kadar hiç kimse ile konuşmayız. Ne (Afganistan Devlet Başkanı Hamid) Karzai ile ne de yabancılarla."

"Bu savaşı kazanmakta olduğumuza inanıyoruz. Üstünlük bizdeyken, yabancı askerler çekilmeyi düşünürken ve düşmanlarımızın saflarında ayrışmalar yaşanırken neden müzakere edelim ki?"

Taliban ile teması gerçekleştiren BBC muhabiri John Simpson, Taliban'ın kastettiği ayrışmanın, ABD'nin Afganistan'daki güçlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal'ın görevden alınması olduğuna işaret ediyor. McChrystal'ın görevine, bir röportajında Amerikan yönetiminin üst düzey isimleriyle ilgili olarak kullandığı alaycı ifadeler nedeniyle Başkan Barack Obama tarafından son verilmişti. Simpson, Taliban'ın bu meydan okuyan tavrının propaganda olarak okunabileceğini, ancak Afgan halkının büyük bölümünün de tabloyu böyle gördüğünü vurguluyor.

Öte yandan Afganistan'daki ABD güçlerinin komutanlığı görevini Orgeneral McChyrstal'dan devralan Orgeneral David Petraeus bugün Brüksel'de NATO karargahını ziyaret edecek. Müttefik ülkelere önümüzdeki döneme ilişkin planlarını aktaracak olan Petraeus daha sonra Afganistan'a geçecek.

Petraus'un yapacağı değişikliklerin başında, koalisyona bağlı askerlerin operasyonlarda uymak zorunda oldukları kuralların gözden geçirilmesi olacak.

Afganistan'ın işgal edildiği 2001'den bu yana yabancı güçler en büyük kayıplarını Haziran ayında vermiş, toplam 102 NATO ve Amerikan askeri ölmüştü.

Bu arada Amerika ile Afganistan hükümeti arasındaki yolsuzluk gerilimi yeniden tırmandı.

ABD Temsilciler Meclisi'ne bağlı bir komisyon, Afgan hükümetine yapılan mali yardımda 4 milyar dolar kesintiye gitmeye karar verdi. Karar Afgan siyasetçilerin ülke dışına yüksek miktarda para aktardığı haberlerinin ardından geldi. Askeri harcamaların bu adımdan etkilenmeyeceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT