1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban: İşgalci Güçler Varoldukça Masaya Oturmayacağız
Taliban: İşgalci Güçler Varoldukça Masaya Oturmayacağız

Taliban: İşgalci Güçler Varoldukça Masaya Oturmayacağız

Taliban sözcüsü Mücahit, yabancı güçlerin Afganistan'da kaldığı sürece, barış görüşmeleri için masaya oturmayacaklarını duyurdu.

25 Şubat 2015 Çarşamba 14:58A+A-

Afganistan'daki Taliban örgütü, Afganistan hükümeti ile barış görüşmelerine başlayacakları konusunda son günlerde çıkan haberleri yalanladı ve barış görüşmelerine başlamak için uluslararası gücün ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.

Örgütün sözcüsü Zabihullah Mücahit, "Yabancı güçler Afganistan'da kaldığı sürece barış görüşmeleri için masaya oturmayı düşünmüyoruz. Yabancı askerlerin Afganistan'da varlığını sürdürmesi Taliban'ın barış görüşmesine başlamasına engel teşkil ediyor" dedi.

Son dönemde barış görüşmelerinin başlayacağı konusunda çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Mücahit, bu haberlerin bazı medya kuruluşların "tahmini ve yorumlarından başka bir şey olmadığını" söyledi.

Sözcü Mücahit, ''Afganistan hükümeti ile barış görüşmelerinin başlaması konusunda henüz anlaşma olmadı. Bu nedenle görüşmeler için somutlaşan bir tarih yok" diye konuştu. Mücahit, barış görüşmeleri konusunda Taliban'dan hiçbir heyetin herhangi bir ülkeye gitmediğini belirterek, "Eğer öyle bir durum olursa ilk olarak tüm dünyaya biz duyururuz" ifadesini kullandı.

"Ülkeye gerçek barışın gelmesi için ABD'nin Afganistan işgalini sonlandırması gerektiğini" vurgulayan Mücahit, yabancı güçlerin görevlerinin bitmesine rağmen 2015'in başlamasıyla da ülke genelinde birçok hava saldırısı ve operasyon düzenlediğini, bu operasyonlar sonucunda onlarca sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Zabihullah Mücahit, Taliban'ın da Afganistan'a barış gelmesini istediğini ancak "işgalin kabul edilemez" olduğunu dile getirdi.

Afganistan devleti umutlu

Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah, dün Bakanlar Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Taliban ile barış görüşmelerine yakında başlayacaklarını duyurmuştu. Abdullah, "Pakistan, Afganistan'daki militanlara hükümet ile barış görüşmelerine başlamalarını ve bundan başka çare bulunmadığını söylemiş. Afganistan'da barış sağlanması konusunda Pakistan'ın yeni görüşüyle ülkemizde barış sağlanacağını umut ediyorum" demişti.

Afgan yetkililer, Pakistan'ın Afganistan'daki Taliban örgütüne destek verdiğini öne sürerek, ülkede barış sağlanmasının Pakistan'ın elinde olduğunu iddia ediyor, Pakistan bu iddiayı reddediyordu.

Pakistan ve Çin devrede

Geçen hafta ise Pakistan ve Çin'in Afganistan hükümeti ile Taliban arasında barış görüşmeleri sürecini desteklediği, bu amaçla diplomatik girişimlerin sürdüğü duyurulmuştu.

Pakistanlı bir üst düzey diplomat, Afgan Talibanı'nın hükümet ile barış görüşmelerine hazır olduğunu, görüşmelere kimlerin temsilci olarak katılacağının belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü söylemiş, "Görüşmelerin ilk toplantısının Çin'in başkenti Pekin'de yapılması planlanıyor" bilgisini vermişti.

Daha önce denenen Katar sürecinin ABD önderliğinde olması nedeniyle Afgan Talibanı'ndan tepki aldığını ve başarılı olamadığını söyleyen Pakistanlı üst düzey yetkili, "Tarafsız bir rol oynadığı için Çin barış görüşmeleri konusunda uygun göründü" demişti.

Katar görüşmesi

Afganistan hükümeti, geçen yıllarda da defalarca Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için çaba sarf etmiş, bu kapsamda Barış Konseyi kurulmasına karşın bir sonuca ulaşılamamıştı.

Hamid Karzai'nin devlet başkanlığı döneminde Afganistan yönetimi ile Taliban arasında temasların Katar'ın başkenti Doha'da Haziran 2013'te yapılması planlanıyordu. Ancak Taliban'ın ofis üzerinde "Afganistan İslam Emirliği" tablosunu ve bayrağını asması üzerine Kabil müzakerelerden vazgeçmişti.

Ülkedeki uluslararası misyon

11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan'a gelen ve 13 yıldır ülkede bulunan NATO bünyesindeki Uluslararası Güvenlik Destek Kuvveti'nin (ISAF) görev süresi yıl başında sona ermişti. Taliban rejiminin devrilmesinden sonra Kabil'de ISAF misyonu başlatılmış ve zamanla uluslararası görünüm kazanan güvenlik destek kuvvetinin faaliyet alanı bütün Afganistan'a yayılmıştı. ISAF bünyesinde 50 ülkeden 130 binin üzerinde asker Afganistan'da görev yaptı.

NATO misyonu, 1 Ocak 2015'ten itibaren ''Kararlı Destek'' misyonuna dönüştü. Bu kapsamda 11 bini Amerikalı 13 bin 500 yabancı asker, Afgan güçlerine eğitim, danışma ve yardım hizmeti vermek için ülkede kalacak. Amerikan askerlerinin belli bir kısmı özel durumlarda terörle mücadele operasyonlarına da katılacak.

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT