1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. 'Taliban Camp David'i Reddetti Trump Görüşmeleri Dondurdu'
'Taliban Camp David'i Reddetti Trump Görüşmeleri Dondurdu'

'Taliban Camp David'i Reddetti Trump Görüşmeleri Dondurdu'

Taliban'ın Camp David'e gelmeyi reddettiği için Trump'ın barış görüşmelerini dondurma kararı aldığı bildirildi.

08 Eylül 2019 Pazar 19:44A+A-

ABD Başkanı Donald Trump bu sabah sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajda Camp David'te bugün yapılması planlanan görüşmelerin iptal edildiğini açıkladı.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Taliban'la devam eden müzakerelerin askıya alındığını" da duyurdu.

Trump, paylaştığı mesajda, "Önemli bazı Taliban liderleri ve Afganistan Cumhurbaşkanı, bu pazar günü ayrı ayrı Camp David'e geleceklerdi. Onlar bu gece ABD'ye geliyorlardı. Fakat maalesef, yanlış bir koz elde etmek amacıyla onlar (Taliban), Kabil'de 11 kişinin ve bizim de büyük bir askerimizin hayatına mal olan saldırıyı üstlendiler. Derhal bu görüşmeyi iptal ettim ve barış görüşmelerini durdurdum" ifadelerini kullandı.

"Konu ABD askerinin öldürülmesi değil"

Taliban ile ABD arasındaki barış görüşmelerinin başladığı 2018 yılı Ekim ayından bu yana müzakereleri takip eden Afgan gazeteci Muhammed Nazar Mutmain, görüşmelerin Taliban'ın ABD askerlerini öldürdüğü için değil Camp David'e katılmayı reddettiği için Trump tarafından iptal edildiğini açıkladı.

Taliban ile ABD arasında 2018 yılı Ekim ayından bu yana devam eden görüşmeler sırasında Afganistan'da birçok ABD askerinin Taliban'ın gerçekleştirdiği saldırılarda öldürüldüğü biliniyor. 

Öte yandan ABD'de "şahinler" olarak anılan geniş bir kesim Afganistan'da yapılacak barış anlaşmasına karşı çıkıyor. Ülkeye daha fazla asker gönderilmesini savunan bu kesim, Trump'ın 11 Eylül arifesinde Taliban'ı Camp David'e davet etmesine büyük tepki göstermişti.

Trump'ın "görüşmeleri askıya alma" kararında ABD iç siyasetine yönelik bir hamle olduğu değerlendiriliyor.

"Anlaşmada sona gelindi" 

Taliban ile ABD arasında devam eden barış görüşmelerinin geçtiğimiz hafta sona eren 9'uncu turunun ardından taslak anlaşmanın ABD temsilcisi Zalmay Halilzad tarafından Kabil hükümetine sunulduğu ifade edilmiş, imza töreninin detaylarının görüşüldüğü bilgisi medyaya sızdırılmıştı.

Kaynak: Mepa News

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT