1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban, Afgan Hükümetiyle Yürütülen 'Esir Takası' Görüşmelerine Ara Verdi
Taliban, Afgan Hükümetiyle Yürütülen 'Esir Takası' Görüşmelerine Ara Verdi

Taliban, Afgan Hükümetiyle Yürütülen 'Esir Takası' Görüşmelerine Ara Verdi

Taliban'ın siyasi sözcülerinden Süheyl Şahin, örgütün bundan böyle Afgan makamlarıyla 'anlamsız' görüşmelere devam etmeyeceğini bildirdi.

07 Nisan 2020 Salı 14:17A+A-

Katar'ın başkenti Doha'da bulunan ve örgütün siyasi işleriyle ilgilenen ekibin başında yer alan Şahin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'esir takası için Kabil'de bulunan Taliban heyetinin, Afgan makamlarıyla görüşmelere salı günü itibarıyla ara verdiğini' duyurdu.

Sonucu olamayan görüşmelerin gerçekleşmesinin anlamı olmadığını kaydeden Şahin, ABD ile Taliban arasında 29 Şubat'ta imzalanan barış anlaşmasında yer alan esir takasının halen gerçekleşmediğini dile getirdi.

Şahin, esir takası için Afgan hükümeti ve ABD yetkililerine teslim edilen 5 bin Taliban mahkumu listesi içerisinde bahse konu 15 kişinin de bulunduğunu söyledi.

Esir takasını gerçekleştirmek için 3 kişilik Taliban heyeti 1 Nisan'da başkent Kabil'e gitmişti.

Kabil: Taliban öncelikle üst düzey yetkililerin serbest bırakılmasını istiyor

Afganistan Yerel Yönetimler İdaresi Başkanı Abdul Metin Bek ise esir takasını gerçekleştirmek için Kabil'e gelen Taliban heyetinin, ilk olarak 15 kişilik üst düzey Taliban yetkililerinin serbest bırakılmasını istediğini dile getirdi.

Söz konusu 15 kişi arasında Afganistan'daki kanlı eylemlerin faillerinin bulunduğunu ifade eden Bek, bunun kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Bek, ''Afganistan hükümeti suçları az olan ve halk için tehdit oluşturmayacak Taliban mahkumlarının serbest bırakılması için hazırlıklarını yapıyor. Ancak bu 15 kişinin serbest kalması üzerinde ısrar etmenin bir anlamı yok.'' dedi.

Afganistan halkının savaş değil barış istediğini dile getiren Bek, ayrıca Afganistan hükümetinin, Taliban mahkumlarının serbest bırakılması için şiddetin azaltılmasını şart koştuğunu vurguladı. (Euronews)

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT