1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban: ABD, siyaset ve ekonomide hala Afganistan'la savaşıyor
Taliban: ABD, siyaset ve ekonomide hala Afganistan'la savaşıyor

Taliban: ABD, siyaset ve ekonomide hala Afganistan'la savaşıyor

​​​​​​​Afganistan'da Taliban yönetimi, ABD'nin siyaset ve ekonomide Afganistan ile hala savaştığını belirtti.

27 Aralık 2021 Pazartesi 19:10A+A-

Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Yardımcısı Şir Muhammed Abbas Stanikzey, başkent Kabil'de katıldığı bir törende, ABD'nin Afganistan'da askeri olarak yenilgiye uğradığını ancak siyaset ve ekonomide hala savaştığını söyledi.

ABD'nin Afganistan'ın iç işlerine müdahale etmemesi gerektiğini ifade eden Stanikzey, "ABD 2001 yılında Afganistan'ı gündüz işgal etti ve bu ülkeden kaçarken ise gece saat 00.00 idi." dedi.

ABD'nin Afganistan'a ait rezervleri dondurmasını acımasız bir eylem olarak nitelendiren Stanikzey, bu durumun ülkenin iç işlerine müdahale olduğunu kaydetti.

Stanikzey, dünyanın Afganistan'a yaptığı insani yardımların yeterli olmadığını ve mevcut zorlukların yüzde birini bile çözemeyeceğini vurguladı.

Afganistan'ın komşularıyla ticaret yapabilmesi için böyle kritik zamanlarda sınırlarını açık tutmaları çağrısında bulunan Stanikzey, Afganlar için vize kolaylığı sağlanmasını da istedi.

Stanikzey, "Biz, tüm ülkelerle iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Ancak dünya ve özellikle ABD Afganistan'da bağımsız bir hükümet kurulmasını istemiyor, bu nedenle de Taliban yönetimiyle uzlaşmaya yanaşmıyor." diye konuştu.

Taliban geçici hükümetinin dört aydır bağımsız olarak faaliyet gösterdiğini dile getiren Stanikzey, bu süre içinde Taliban güçlerinin de maaş almadan güvenliği sağladığının ve onların takdir edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Stanikzey, ülkede kadınların çalışma ve eğitim hakkına sahip olduğunu ancak Afganistan kültürünün Batı ülkelerinin kültüründen farklı olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT