1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Taleplerimiz Karşılanmazsa, 25 Şubat’ta Yokuz"
"Taleplerimiz Karşılanmazsa, 25 Şubat’ta Yokuz"

"Taleplerimiz Karşılanmazsa, 25 Şubat’ta Yokuz"

Riyad Hicab, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin askıya alınmasının ardından, talepleri karşılanmazsa 25 Şubat'ta yeniden başlaması planlanan görüşmelere katılmayacaklarını söyledi.

04 Şubat 2016 Perşembe 01:56A+A-

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu Koordinatörü ve eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin askıya alınmasının ardından, talepleri karşılanmazsa 25 Şubat'ta yeniden başlaması planlanan görüşmelere katılmayacaklarını söyledi.

Cenevre'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Hicab, buraya Suriye halkının çektiği acıları bitirmek için geldiklerini ancak rejimin görüşmeleri ciddiye almadığını kaydetti.

Hicab, Rusya ve İran'ın saldırılarına da herkesin şahit olduğunu ifade ederek, Rusya'nın hava saldırılarını iki katına çıkardığını ve Türkiye-Suriye sınırındaki mülteci kampını hedef aldığını hatırlattı.

Uluslararası topluma Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye'ye ilişkin 2254 sayılı kararının uygulanması için rejim ve destekçilerine baskı yapması çağrısında bulunan Hicab, "BMGK'nın 2254 sayılı kararında insani duruma ilişkin 12. ve 13. maddeler yerine getirilmezse görüşmelere katılmayacağız" şeklinde konuştu. 

Hicab, Cenevre'ye istekli geldiklerini ve görüşmelerin başarılı olmasını istediklerini dile getirerek, "Görüşmelere iyi başlayabilmek için uygun bir ortam oluşturulması gerek" dedi.

Hicab, ayrıca, yarın Cenevre'den ayrılacaklarını bildirdi.

"SURİYE GÖRÜŞMELERİNE PYD DAHİL EDİLMEYECEK"

Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılan muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyeti üyesi Farah el-Atassi, "PYD'nin, Cenevre'de 25 Şubat'ta devam etmesi planlanan Suriye görüşmelerinde, muhaliflerin oluşturduğu MYK heyetine dahil olması söz konusu değil" dedi.

Atassi, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin 25 Şubat'a kadar askıya alınmasının ardından AA muhabirine açıklamada bulundu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın görüşmelere katılan gruplara davetiye gönderdiğini ve PYD'nin görüşmelerde yer almadığını hatırlatan Atassi, "PYD'nin, Cenevre'de 25 Şubat tarihinde devam etmesi planlanan Suriye görüşmelerinde, muhaliflerin oluşturduğu MYK heyetine dahil olması söz konusu değil" diye konuştu.

MYK'nın tüm Suriye halkını temsil ettiğini ve bazı grupların 25 Şubat'a kadar muhalifler içinde yer almak için baskı yapacağını ifade eden Atassi, muhalefet delegasyonun içinde herhangi bir terörist grubun temsil edilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

Atassi, Suriye'deki Türkmenlerin Cenevre görüşmelerine katılan Suriye muhalefeti içinde temsilinin ise devam edeceğini ifade etti.

MYK heyeti ile görüşen de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin 25 Şubat'a kadar askıya alındığını açıklamıştı. MYK Koordinatörü ve eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, talepleri karşılanmazsa yeniden başlaması planlanan görüşmelere katılmayacaklarını kaydetmişti.

AHaber

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT