1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Tahrir’uş Şam’dan Soçi Mutabakatına Çekinceli Yaklaşım
Tahrir’uş Şam’dan Soçi Mutabakatına Çekinceli Yaklaşım

Tahrir’uş Şam’dan Soçi Mutabakatına Çekinceli Yaklaşım

HTŞ’ye bağlı İBA Haber Ajansı’nda yer alan değerlendirmede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin arasında Soçi’de varılan silahsızlandırılmış bölge anlaşmasına dair kaygılar ifade edildi.

18 Eylül 2018 Salı 15:41A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün Soçi’de yapılan görüşme sonrası İdlib ve çevresi için öngörülen çözüm planının ayrıntıları açıklanmıştı.

Bu kapsamda “muhalifler ve rejim kontrolündeki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulması, Türkiye ve Rusya’nın bu bölgede devriye gerçekleştirmesi, bu alanda radikal grupların faaliyet göstermemelerinin sağlanması” gibi kararlar alındığı ilan edilmişti.

Rusya’nın “terörist” olarak tanımladığı ve her fırsatta hedef alınacağını açıkladığı Heyet’ut Tahriru'ş Şam’a (HTŞ) bağlı İBA Haber Ajansı’nda, Soçi Anlaşması’na dair bir değerlendirme yapıldı.

Söz konusu değerlendirmede anlaşmanın en önemli maddelerinden birinin, “mücahitler ve Nusayri rejim arasında 15-20 kilometrelik bir silahtan arındırılmış bölge kurulması ve bölgede Türkiye ile Rusya’nın devriyelere başlaması” olduğunun ifade edildiği ve tüm grupların, ellerindeki tanklar ve ağır silahlar gibi silahlarla bölgeden çekilmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı.

HTŞ’ye bağlı medya kuruluşu, yapılan anlaşmayı Bosna Savaşı esnasında Srebrenitsa’da silahların teslimine dair yapılan anlaşmaya benzetti. Srebrenitsa’da da Bosnalıların Birleşmiş Milletler (BM) güvencesinde silahsızlandırıldığı, daha sonra Hollandalı barış gücü askerlerinin sözlerini tutmayarak halkı Sırplara teslim ettiği hatırlatıldı.

Bu değerlendirme HTŞ’nin Soçi mutabakatına cepheden karşı çıkmadığı ama ciddi kaygılar taşıdığını göstermekte.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum