1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suveyde’de de Esed rejimine yönelik protestolar
Suveyde’de de Esed rejimine yönelik protestolar

Suveyde’de de Esed rejimine yönelik protestolar

Esed rejiminin yakıt sübvansiyonlarını kaldırmasıyla artan fiyatlar ülkenin güneyindeki Suveyde’de protestolara yol açtı.

18 Ağustos 2023 Cuma 14:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Suriye’nin güneyindeki Suveyde’de dün (Perşembe) geniş katılımlı protestolar yaşandı. Uzun bir süredir derin ekonomik krizin pençesindeki halk yakıt sübvansiyonlarının kaldırılması üzerine gaz ve akaryakıt fiyatlarındaki aşırı yükselişe teki göstermek için sokaklara çıktı.

Suveyde ve çevresinde başlayan eylemlerde sokaklarda barikatlar kurulup, lastikler yakılırken rejim karşıtı sloganlar da yükseldi. İngiltere merkezli İnsan Hakları Gözlemevi adlı kuruluşun aktarımına göre eylemlere bilhassa yakıt fiyatlarındaki aşırı artış neden oldu.  Fiyatlardaki bu artış Salı günü Beşşar’ın emriyle akaryakıt ve fueloile yönelik sürdürülen sübvansiyonların kaldırılmasıyla meydana geldi.

Suveyde bilindiği üzere Dürzi azınlığın merkezi sayılıyor. Burada 2020 ve 2022 yıllarında da rejimin çeşitli uygulamalarına yönelik protestolar gerçekleşmiş, rejim güçleri ise alışılagelen sertlikle davranmak yerine buradaki protestolara daha esnek bir karşılık göstermişti.

Büyük bir ekonomik krizle yüz yüze olan Esed rejimi bütün umudunu Arap ülkeleriyle ilişkilerini geliştirip Körfez ülkelerinden alacağı mali desteğe bağlamış durumda. Buna karşın Körfez’in zengin ülkeleri rejime doğrudan bir destekte bulunmaya pek yatkın görünmüyorlar. Suudi Arabistan, BAE gibi son dönemde rejimle diplomatik temaslarını artıran bu ülkeler daha çok Suriye’de halka yönelik insani yardım programlarını destekleme eğilimindeler.    

Kaynak: Al Monitor
Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT