1. HABERLER

  2. HABER

  3. BİYOGRAFİLER

  4. Suudi Arabistan Zindanında Vefat Eden Abdullah El-Hamid
Suudi Arabistan Zindanında Vefat Eden Abdullah El-Hamid

Suudi Arabistan Zindanında Vefat Eden Abdullah El-Hamid

Suudi Arabistan’da ne yazık ki sırf insanların düşüncelerinde özgür olmalarını ve kimseye hakim sistemin siyasi tercihlerinden dolayı baskı yapılmamasını savunmaları sebebiyle birçok kişi hâlâ hapiste tutuluyor.

25 Nisan 2020 Cumartesi 21:13A+A-

Ahmet Varol, Yeni Akit gazetesindeki yazısında Suudi Arabistan zindanında vefat eden Prof. Dr. Abdullah El-Hamid’i yazdı:

Suudi Arabistan’daki düşünce mahkumlarından ve “Şeyhu’l-hukukiyyin” yani “İnsan hakları savunucularının hocası” olarak tanımlanan Prof. Dr. Abdullah El-Hamid, Suudi Arabistan zindanlarında tutulduğu sırada felç geçirmesinden sonra kaldırıldığı hastanede 24 Nisan Cuma günü yani Ramazan ayının birinci günü hayatını kaybetti. Onun bu şekilde hayatını kaybetmesinde uzun süre tıbbi yönden ihmale maruz kalmasının önemli etkisi olduğu, hakkındaki değerlendirmelerde dile getirildi. 

Suudi Arabistan’daki siyasi muhaliflerin haklarını savunmasıyla öne çıkan “Düşünce Mahkumları” twitter hesabında 24 Nisan Cuma günü yapılan açıklamada şu ifadeye yer verildi: “Biz Allah’a aitiz ve O’na döneceğiz... Bugün Cuma günü sabahı Ebu Bilal Abdullah El-Hamid hapiste hayatını kaybetti. Bu da felç geçirmesine yol açan kasıtlı tıbbi ihmal sonucunda oldu.”

Düşünce Mahkumları twitter hesabındaki mesajlardan birinde de El-Hamid’in hapishanede maruz kaldığı tıbbi ihmal sebebiyle felç geçirmesinden yaklaşık iki hafta sonra hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. Ayrıca şu ifadeye yer verilen bir mesaj yayınlandı: “Biz onun için koronadan korkuyorduk. Ancak gördük ki hapishanelerdeki baskı ve hak ihlalleri koronası ve kasıtlı tıbbi ihmal bu virüsten çok daha tehlikeliymiş.”

Yapılan açıklamalarda onun ölmesinin alelade bir olay olmadığı, cezaevinde felç geçirmesinden sonra, cezaevi idaresinin hastaneye kaldırılması işlemini birkaç saat ihmal ettiği, baygın halde beklettiği dile getirildi. El-Hamid’in öldürülmesi karşısında susulmasının Suud yönetiminin hapishanelerinde yeni ölümlere neden olacağına dikkat çekilerek bu olay karşısında suskun kalınmaması, Suud rejiminin üzerine gidilmesi istendi. 

Aynı zamanda Suudi Arabistan’da akademisyen olarak çalışan Abdullah El-Hamid, insan hakları alanında çalışmalar yapıyor ve insanların düşüncelerinde özgür olabilmeleri, kendilerine siyasi baskı uygulanmaması için çağrılarda bulunuyordu. Bu yöndeki çalışmalarından dolayı daha önce de muhtelif zamanlarda gözaltına alınmıştı. Ancak Suud rejimi onu Mart 2013’te gözaltına alarak 11 yıl hapis cezasına mahkum etti. 

El-Kıst adlı insan hakları teşkilatı geçen hafta yaptığı açıklamada El-Hamid’in, hapishanede maruz kaldığı kasıtlı ihmal sonucu felç geçirdikten sonra yoğun bakım ünitesine kaldırıldığını ve durumunun tehlikeli olduğunu bildirmişti. Teşkilat o zaman yaptığı açıklamada El-Hamid’in üç aydan beridir tıbbi yönden ciddi bir ihmalle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, sağlık durumu gittikçe kötüleşen ve yaşı da ilerleyen bu aktivistin bir an önce özgürlüğüne kavuşturulmasını istemişti. Ancak Suud yönetimi yetmiş yaşına gelen El-Hamid’in özgürlüğüne kavuşturulması çağrılarına olumlu karşılık vermeye yanaşmamıştı. 

El-Hamid’in vefatından sonra yapılan açıklamalarda cenazesinin Cuma günü öğle vakti doğum yeri olan el-Bureyde’de kaldırılacağı belirtildi.

El-Hamid 12 Temmuz 1950’de El-Bureyde’de dünyaya gelmişti ve Arap Dili ve Edebiyatı alanında ve İslami ilimlerde eğitim almıştı. 

Suudi Arabistan’da ne yazık ki sırf insanların düşüncelerinde özgür olmalarını ve kimseye hakim sistemin siyasi tercihlerinden dolayı baskı yapılmamasını savunmaları sebebiyle birçok kişi hâlâ hapiste tutuluyor ve bunlara cezaevlerinde aynı zamanda kötü muamele yapılıyor. Bu kişilerin özgürleştirilmesi için yapılan çağrılara Suud rejimi bir karşılık vermediği gibi kendi zulüm uygulamalarını daha etkili hale getirmek için yeni tutuklamalar yapıyor. 

Suud rejimi Filistinli ve Ürdünlü mahkumların serbest bırakılması için yapılan çağrılara da kulak tıkamaya devam ediyor. 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum