1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Suudi Arabistan, petrol ihracatından günde 1 milyar dolar kazanıyor
Suudi Arabistan, petrol ihracatından günde 1 milyar dolar kazanıyor

Suudi Arabistan, petrol ihracatından günde 1 milyar dolar kazanıyor

Suudi Arabistan, değeri son altı yılın en yüksek rakamlarına ulaşan petrol ihracatından günde yaklaşık 1 milyar dolar kazanıyor.

04 Haziran 2022 Cumartesi 19:53A+A-

HAKSÖZ HABER

Suudi istatistik ofisine göre, ‘Krallık'tan yapılan petrol ihracatı Mart ayında 30 milyar dolara ulaştı ve ham petrol üretimi aynı ay günde 10,3 milyon varile, varil başına ortalama ise 112 dolara yükseldi.’

Günde yaklaşık 1 milyar dolar kar elde eden Suudi Arabistan, için bu rakamlar yıllık yüzde 123'lük bir artışa işaret ediyor. Petrol fiyatları sadece bu yıl yüzde 50 civarında arttı.

Fiyatlardaki bu büyük artışın en büyük sebeplerinden biri olarak, Rusya'nın Ukrayna’yı işgale girişmesi ve 100 günlük çatışmalardan etkilenen dünya ülkelerinin çıkmaz politikaları olduğu ifade ediliyor.

Buğday, un, yağ ve tahıl ürünleri ile ham petrol gibi ürünler ile dünya çapındaki piyasaları etkileyen Ukrayna ekonomisinin zarar görmesi kimi ülkelere ‘yarar’ sağladı.

Savaşa ve batılı ülkelerin Rus petrol ithalatından kaçınmasına rağmen, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), petrol üretiminde yalnızca sınırlı artışlara bağlı kalacağına ve kalan boşluğu doldurmanın mümkün olmadığına dair açıklamalar yapmıştı.  

Rusya'nın Avrupa Birliği'ne, petrol arzını kısıtlaması ve AB’nin aldığı ambargo kararları nedeniyle alternatif ülkelere yönelen AB’nin petrol ihtiyaçlarını, körfez ülkeleri karşılamaya çalışıyor.

Bu duruma ek olarak ABD ve diğer ülkelerin Suudi Arabistan'a daha fazla petrol üretmesi için baskı yaptığı görülüyor. Bu durumdan hoşnut olmadığını iddia eden Suudi Arabistan’ın ekonomisi petrol satışlarının artışı ile beraber canlandı.

Kısıtlı üretim ve artan fiyatlar Suudi Arabistan’a son derece fayda sağlarken, Ocak-Mart arasında 57,5 ​​milyar riyal (15 milyar dolar) bütçe fazlası elde etmesine olanak tanıdı.

Uluslararası Para Fonu'na göre, Suudi Arabistan bu yıl dünyanın en hızlı büyüyen en büyük ekonomilerinden biri olmaya hazırlanıyor.

 

HABERE YORUM KAT

5 Yorum