1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Suudi Arabistan ile BAE, Filistin’i Bypass Etti
Suudi Arabistan ile BAE, Filistin’i Bypass Etti

Suudi Arabistan ile BAE, Filistin’i Bypass Etti

Netanyahu, S. Arabistan ile BAE kastederek Araplarla Filistinsiz bir normalleşme yaşadıklarını belirtti ve “Bu daha güçlü, çünkü Filistinlilerin kaprislerine dayanılmıyor. Arap ülkeleri güçlülerle bağ kurma arayışında” dedi.

18 Aralık 2018 Salı 12:04A+A-

İsrail’le yakınlaşan Körfez Arap ülkeleri, Ortadoğu’da barışın anahtarı olarak görülen İsrail-Filistin görüşmelerini dinamitledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin ile herhangi bir diplomatik süreç gerçekleştirmeksizin Arap ülkeleriyle zaten normalleşme süreci yaşadıklarını belirtti. Önceki akşam İsrailli diplomatlarla bir araya gelen Netanyahu “Halihazırda olan şudur, biz Arap dünyasıyla bir normalleşme süreci içindeyiz ve bu süreç Filistinlilerle de herhangi diplomasi yürütmeden gelişiyor” dedi.

OSLO’YU ELEŞTİRDİ

İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 1993’te yapılan Oslo Anlaşması’nı eleştiren Netanyahu, “Filistinlilerle varılan bir gelişmenin Arap dünyasıyla ilişkilerimize kapı aralaması bekleniyordu. Ancak öyle olmadı. Ardından gelen İntifada terörü yaklaşık 2 bin insanımızın canına mal oldu ve bu umudu yok etti” ifadelerini kullandı.

‘BİZE MUHTAÇLAR’

Netanyahu, Arap ülkelerinin güçlü devletlerle bağ kurma arayışında olduğunu vurgulayarak, “Filistinlilerin herhangi bir müdahalesi olmaksızın bugün normalleşmeyi yürütüyoruz. Bu daha güçlü, çünkü Filistinlilerin kaprislerine dayanmıyor. Arap ülkeleri, güçlülerle bağ kurma arayışında. Bizim de gücümüz bu bağın kurulmasında bize yardım ediyor” şeklinde konuştu.

ŞİRKETLERLE KURULAN BAĞ

Arap ülkeleriyle olan bağlarının Filistinlilerle de normalleşmeyi beraberinde getireceğini iddia eden Netanyahu, Arap dünyasının teknolojiye, yeniliklere muhtaç olduğunu ve İsrail şirketleriyle Arap ülkeleri arasında gelişen bir bağ olduğuna dikkati çekti.

BARIŞ MASASI KALKACAK

Ortadoğu’da barış için hazırlanan yol haritaları genelde üç aşama öngörüyor. Birinci aşama, şiddetin sona erdirilmesini, diğeri geçici sınırlara sahip bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasını, üçüncüsü de nihai sınırların, Kudüs ve mültecilerin dönüşü gibi kilit sorunların çözülmesini içeriyor. Başta Suudi Arabistan ve BAE olmak üzere İsrail’le yakınlaşarak Kudüs’ü altın tepside sunan ve mültecilerin dönüş hakkını reddeden Körfez ülkeleri, Tel Aviv’in barış masasını devirmesine yardımcı oluyor.

‘Ajanlarımız İran’da’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, nükleer programını kontrol etmek için ajanlarının “belirli aralıklarla” İran’a gittiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı’nda İsrailli diplomatlarla bir araya geldiği toplantıda konuşan Netanyahu, İsrail ajanlarının İran’ın “nükleer emellerini” engellemek için bu ülkede operasyonlarına devam ettiğini belirtti. Netanyahu, “Ne olup bittiğini görmek için belirli aralıklarla İran’ı da ziyaret ediyoruz” ifadesini kullanırken daha fazla ayrıntı vermedi.

Facebook kulağını çekti

Facebook, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlunun Filistinli Müslümanları hedef alan paylaşımını sildi ve hesabını geçici olarak askıya aldı. Oğul Yair Netanyahu’nun geçen hafta Facebook’ta paylaştığı “Ya tüm Yahudiler veya da tüm Müslümanlar bu topraklardan (Filistin-İsrail) tamamen ayrılmadan buraya barış gelmez. Ben ikincisini tercih ederim.” mesajı sosyal paylaşım sitesi tarafından silindi. Ardından Facebook’u hedef alan Yair Netanyahu, sosyal paylaşım sitesini “düşünce polisliği” yapmakla suçladı. Bu suçlamanın ardından Facebook, oğul Netanyahu’nun hesabını 24 saatliğine dondurdu.

İşbirlikçi Araplara meydan okudu

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, İsrail’in Tel Aviv kentinde büyükelçilik açacak Arap ülkelerine meydan okudu. Doha Forumu’na katılmak üzere Katar’da bulunan Ureykat, “Aljazeera” televizyonuna yaptığı açıklamada, “İsrail ile ilişkileri normalleştiren Arap ülkeleri, Filistinlilerin kanının akmasında bir sakınca görmüyor demektir.” dedi. “İsrail’in Tel Aviv kentinde büyükelçilik açacak Arap ülkelerine meydan okuyorum.” ifadesini kullanan Ureykat, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımak isteyenlerin ise Hazreti Muhammed’in “isra” ve “miraç” hadisesini inkar etmiş olacağını dile getirdi.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

3 Yorum