1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeli Muhaliflerden Batı'nın Saldırısı ile İlgili Açıklama
Suriyeli Muhaliflerden Batı'nın Saldırısı ile İlgili Açıklama

Suriyeli Muhaliflerden Batı'nın Saldırısı ile İlgili Açıklama

Suriye'de Esed rejimine karşı mücadele eden gruplar, Amerika liderliğindeki uluslararası koalisyonun Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik hava saldırılarının rejime de yapılması gerektiğini söyledi.

25 Eylül 2014 Perşembe 17:32A+A-

Suriye'deki en büyük muhalif gruplardan biri olan Ahrar-u Şam'ın sözcüsü Ebu Ömer, Irak Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) Suriye rejiminin kollarından biri olarak tanımladı ve uluslararası koalisyon güçlerinin saldırılarına rağmen onlarla aynı safta yer almayacaklarını söyledi.

Ebu Ömer, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, ‘Aslında IŞİD rejimin kollarından biridir. Bu suçlu örgütle bir araya gelmek için hiçbir sebep görmüyoruz. Bütün devrimci güçler rejimle birlikte bu koluyla da savaşmalıdırlar’ dedi.

Ebu Ömer, koalisyon güçlerinin hava saldırılarının Esed’i hedef almamasının şaşırtıcı olduğunu da dile getirdi.

Yaklaşık 20 bin silahlı muhaliften oluşan Ahrar-u Şam, İdlib, Hama ve Halep’te güçlü. Grup aslında Suriye'de ayaklanmanın başladığı 15 Mart 2011'den daha önce, Mısır'da Mübarek'in devrildiği devrimden etkilenerek kuruldu. 9 Eylül'de grubun 45 komutanı İdlib'de toplantı halindeyken düzenlenen saldırıda şehid olmuştu. 

‘Rejimin terörünü besler’

Ahrar-u Şam’ın da aralarında olduğu silahlı gruplar tarafından kurulan ve Suriye’de Esed rejimine karşı savaşan önemli muhalif gruplardan biri olan İslami Cephe ise, yayınladığı açıklamada yanlış ve suçlu olarak tanımladığı hava saldırılarını kınadığını dile getirdi.

İslami Cephe açıklamasında, ‘Bu zalimce saldırılar rejimin sürekli olarak işlediği terörü beslemekte ve onun reklamını yapmaktadır’ dedi. Daha önce IŞİD’le çatışmalara giren İslami Cephe, bu örgütle savaşmak için hiçbir Doğu veya Batı unsurundan işaret ve emir beklemediğini de vurguladı.

‘Suriye halkına karşı düşmanlık’

Özgür Halep Konseyi İcra Kurulu, yayınladığı açıklamada Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarını Suriye halkına karşı bir düşmanlık olarak tanımlayarak kınadı. Halep Konseyi açıklamasında şunları söyledi: ‘IŞİD’in Suriye halkına karşı işlemiş olduğu suçların farkındayız. Ama onun mübarek devrimimizin bastırılması için bir bahane olarak kullanılmasına ve halkımızın onlarca yıldır maruz kaldığı aşağılanma ve baskı dönemine geri döndürülme çabalarını reddediyoruz.’

Açıklama, saldırıların aslında Suriye’de terörün yapımcısı ve koruyucusu olarak tanımladıkları Esed güçlerine yönelik olması gerektiğini vurguladı.

Protestolar

Halep’in Ensari Mahallesi’nde gösteri yapan Suriyeliler uluslararası koalisyon güçlerinin IŞİD ve Nusra Cephesi’ne yönelik saldırılarında sivilleri hedef almasını protesto etti. Göstericiler saldırıların rejim güçlerine yönlendirilmesi çağrısı yaptı.

Nusra Cephesi ve Ahrar-u Şam merkezlerini boşalttı

El Kaide'den Suriye kolu olarak bilinen Nusra Cephesi, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'in kırsalında bulunan yerleşim alanlarından çekildiğini açıkladı.

Nusra Cephesi, ABD'nin saldırılarına hedef olan bölgede sivil kayıpları önlemek adına bu adımı attığını duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Nusra Cephesi'nin yerleşim bölgelerine yakın yerlerden çekildiğini doğruladı.

Gözlemevi ayrıca, Suriye'deki silahlı muhalif gruplardan Ahrar-u Şam'ın da örgüte bağlı karargahları boşaltma kararı aldığını duyurdu. Ancak söz konusu binaları korumak için ise silahlı bir güç kalmaya devam edecek.

Ahrar-u Şam ayrıca, sinyal veren kablosuz cihazları gerekli olmadıkça kullanmama, ağır silahları saklama ve diğer askeri merkezlerle bağlantıyı sağlayan yolların da korunması kararı aldı.

SMDK: Rejim de vurulmalı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Basın Bürosu Başkanı Salih, muhalifler olarak ABD'den Suriye rejimini, Hizbullah çetelerini ve IŞİD'i vurmasını istediklerini ama ABD'nin sorunun asıl kaynağına yönelmeksizin sadece IŞİD'e operasyon düzenlediğini söylemişti.

Salih şöyle konuşmuştu: ‘Bu ve bunun gibi diğer operasyonlar sahada mücadele veren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleriyle işbirliği yapmadan hedefini tam olarak gerçekleştiremeyecek, sadece Batı kamuoyunu rahatlatmaya yönelik iş olacak.’

Suriye rejimi memnun

Şam yönetimi, ABD ve koalisyon güçlerinde yer alan beş Arap ülkesinin IŞİD'e yönelik hava saldırılarının 'doğru bir istikamette' sürdüğünü açıkladı.

Ulusal Uzlaşma İşlerinden Sorumlu Ali Haydar, Washington yönetiminin Suriye rejimini önceden bilgilendirdiğini, ayrıca Şam yönetimine bağlı herhangi bir askeri noktayı veya sivil bir bölgeyi vurmamasından dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi.

 Al Jazeera, AA, Reuters

HABERE YORUM KAT