1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeli Muhalifler Kahire'de Toplandı
Suriyeli Muhalifler Kahirede Toplandı

Suriyeli Muhalifler Kahire'de Toplandı

Esed rejiminin devrilmesi ve sembol isimlerinin yargılanması konusunda uzlaşıldığı bildirildi.

04 Temmuz 2012 Çarşamba 11:05A+A-

Kahire'de düzenlenen Suriyeli Muhalifler Konferansı'nda, Esed rejiminin devrilmesi ve sembol isimlerinin yargılanması konusunda uzlaşıldığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, Esed rejiminin devrilmesi üzerinde uzlaşıldı ancak geçiş döneminde yönetimin nasıl ve kim tarafından olacağı konusunda anlaşmazlıklar yaşandı. Bu konuda uzlaşıya varmak için görüşmelerin devam ettiği ifade edildi. Toplantıda zaman zaman gerginliklerin yaşandığı belirtildi.

Suriye Demokratik Laik Güçler Koalisyonu temsilcisi Muhammed Temmam el-Berazi, Kürtlerin hakları konusunda bazı anlaşmazlıklar yaşandığını ancak muhaliflerin bütün dünyaya "uzlaşmaya vardıkları" mesajını vermeye çalıştıklarını vurguladı.

Özgür Suriye Halkı Hareketi Genel Sekreteri Halid Nasır ise muhalif güçlerin Özgür Suriye Ordusu'nu destekleme konusunda anlaştıklarını söyledi.

Öte yandan, kongrede bütün muhalif grupları içine alacak ulusal birlik hükümetinin kurulması kararı alındığı da ifade edildi.

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdülbasit Seyda, düzenlediği basın toplantısında, "Katılımcılar ulusal birlik hükümeti kurulması üzerinde anlaştılar ve kongrenin sonuç bildirgesinde de Esed sonrası geçiş döneminin mekanizmalarının neler olduğu belirlendi" dedi.

Suriye Ulusal Konseyi olarak Özgür Suriye Ordusu'nun açık bir şekilde desteklenmediği hiçbir belgenin altına imza atmayacaklarını bildiren Seyda, bütün muhalif grupların beklentilerinin karşılandığı ulusal bir belge hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

***

Dünün Bilançosu: 69 Ölü

Öte yandan Suriye ordusunun, muhaliflere karşı ağır silahlarla düzenlediği saldırılarda, çoğunluğu başkent Şam'ın banliyölerinde olmak üzere 69 kişinin katledildiği bildirildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, ordunun, Şam çevresinde ağır silahlarla gerçekleştirdiği saldırılarda 22 kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını kaydetti.

Humus'ta 14, Dera'da 10, Deyr Ez Zor'da ve Hama'da 6'şar, Halep'te 7, İdlib kentinde 3 ve Lazkiye'de 1 kişinin güvenlik güçlerince açılan ateş sonucu öldüğünü belirten örgüt, Dera İnhil'de meydana gelen şiddetli patlamaların ardından bölgeden yoğun silah seslerinin duyulduğunu kaydetti.

Bu arada Humus ve çevresinde hava destekli düzenlenen operasyonlarda, tank ateşi nedeniyle bazı binaların yıkıldığı ve çok sayıda evde hasar oluştuğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT