1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Suriyeli Hastalara Hastanede İşkence Skandalı (Video)
Suriyeli Hastalara Hastanede İşkence Skandalı (Video)

Suriyeli Hastalara Hastanede İşkence Skandalı (Video)

Lübnan'ın Başkenti Beyrut'taki Müslüman mahkumların en yoğun olduğu Rumiyye Cezaevi'nde mahkumlara işkence yapıldığını ortaya çıkaran görüntüler sonrasında sosyal medyada yine aynı şekilde Sünnilere işkence edilen görüntülerine yer verildi.

27 Haziran 2015 Cumartesi 00:09A+A-

Lübnan'da işkence skandalı büyüyor

Lübnan'da Rumiyye Cezaevindeki işkence skandalından sonra internete yüklenen bir videoda, Lübnan'da yaşayan Suriyeli mültecilerin hastanelerde tedavi altındayken Lübnanlı kişilerce işkence edildiği görüntülere yer verildi.

Suriyeli hasta mültecileri araştırarak hastane odalarına kadar giren Lübnanlı şebbihalar, burada tedavi altında bulunan Suriyelilere işkence ederek videoya aldıkları açıklandı.

Sözkonusu işkence görüntüleri sosyal medyada yayınlanınca büyük tepkilere neden olurken, Lübnan'da Suriyeli mültecilerin hayati tehlikesinin olduğu ve hükümetin derhal buna bir çözüm bulması gerektiği belirtildi.

Rumiyye Cezaevi'nde mahkumlara işkence yapıldığını ortaya çıkması sonrası tüm dünya'dan kınama mesajı gelirken görüntüler sonrasında ilk resmi yorum Adalet Bakanlığı'ndan geldi.

Adalet Bakan'ı söz konusu işkence olayından sorumlu faillerden ikisinin yakalandığını açıkladı.

Lübnan uydu kanalı MTV'de Müslüman Alimlerden oluşan bir heyetle yaptığı konuşmada Adalet Bakanı Ashrif Rifi olayı "kelimenin tam anlamıyla bir suç" olarak nitelendirdi. "Böyle uygulamaların Lübnan'ın örfü ile hiçbir ilişkisi yoktur, bu Beşar Esad gibiler'in geçmişte kalmış davranışlarıdır" dedi.

Olay hakkındaki soruşturmayı son işkenceci yakalanana dek takip edeceklerini ve işlenen suçun cezasız kalmayacağını vurgulayan Rifi, "faillerin ikisinin yakalandığını" söyledi. İçişleri Bakanı Nihad el-Meşnuk ise söz konusu iki kişinin yalnız olmadığını, en az dört kişinin daha suça karıştığını açıkladı.  

Lübnan'ın birçok şehrinde toplanan yüzlerce kişinin protesto gösterileri ise dün gece boyu devam etti. Olayı kınayan göstericiler, sorumluların yargılanmasını istiyor. 

Rumiyye hapishanesi 1970'lerde inşa edilen, 1500 mahkumun kalabildiği Lübnan'daki en büyük hapishane.

NE OLMUŞTU?

Lübnan'ın Rumi hapishanesinde, İslamcı mahkumlara ağır işkenceler yapıldığını gösteren videolar dün internet üzerinden yayınlanmıştı. Videolarda yarı çıplak soyulan mahkumlar kalın sopalarla feci şekilde dövülüyor ve harekete uğruyor. Dövülenlerden biri de, Lübnan'da Sünnilerin diyanet kurumu denilen Darül Fetva mensubu alim Ömer el Atraş.

Videoların, Nusra Cephesi ve IŞİD'in, elinde olan polis ve askerlere misillemeye yol açmasından korkuluyor. 

İÇİŞLERİ BAKANI MAŞNUK'UN İSTİFASI İSTENDİ

Sosyal paylaşım sitelerinde, Rumiyye Cezaevi'ndeki görüntüler paylaşılarak, İçişleri Bakanı Nihad el-Meşnuk'un istifası talebiyle kampanya başlatıldı. Cezaevinde yaşananların sorumlusunun İçişleri Bakanı olduğunu savunan Lübnanlı gruplar, Meşnuk'a istifa çağrısında bulunuyor

RUMİYYE DAHA ÖNCE DE ASKERLERİN BASKINI İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Bin 500 kişilik yapılan ama şu anda üç binden fazla mahkumun kaldığı söylenen Rumiyye hapishanesi, bu yılın başlarında da Lübnan askerinin basması ve çıkan yangın sonucu gündeme gelmişti. Lübnan askeri, Ocak ayı başında, ülkenin en büyük hapishanesi olan Rumiye'ye bir baskın düzenlemiş, baskında o günlerde Lübnan'da meydana gelen bombalı saldırıları planlayan ve azmettirenleri aramıştı. Lübnan askerlerinin baskın yapmasına tepki gösteren mahkumlar ise fiili olarak askere karşı koymuşlardı. Akıllara ise hapishaneden yükselen kara bulutlar kazınmıştı.

Islah Haber

HABERE YORUM KAT

1 Yorum