1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Suriyeli Hasan: 'Bize Yalan Söylediler'
Suriyeli Hasan: 'Bize Yalan Söylediler'

Suriyeli Hasan: 'Bize Yalan Söylediler'

Suriyeliler ile ilgili tartışmalar sürerken, Türkiye Suriyelilere “gönüllü olarak gidiyoruz” yazan belgeleri imzalatarak onları sınır dışı etmekle suçlanıyor. AFP'ye konuşan Hasan da böyle sınır dışı edildiğini söyledi.

31 Temmuz 2019 Çarşamba 14:55A+A-

Muhammed Hasan, beklemediği bir anda, yaşadığı İstanbul’da güvenlik birimleri tarafından otobüse bindirilerek sınır dışı edildi. Yanına hiçbir şey alamadan, sadece üzerindeki kıyafetlerle apar topar Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan 22 yaşındaki Hasan, kendini sınırın Suriye tarafından Bab El Hava Sınır Kapısı’nda buldu.

Ülkesine yedi yıl sonra yeniden ayak basan Hasan “Bu ülke hakkında artık hiçbir şey bilmiyorum” diyor. Muhammed Hasan’ın doğduğu, büyüdüğü ve 15 yaşındayken ayrılmak zorunda kaldığı Suriye artık çok farklı bir ülke…

Evine dönemiyor

Deutsche Welle sitesinin aktardığına göre, memleketi Halep’e değil, muhaliflerin son kalesi olarak nitelendirilen İdlib’e gönderilen Hasan, “Ailem Halep’te ama ben oraya gidemeyeceğim” dedi.

Hasan’ın ailesinin yaşadığı bölgenin denetimi, işgalci Rusya’nın desteği ile 2015 yılında katil Esed rejimi tarafından geri alındı. Rejim güçleri bölgedeki genç erkekleri gözaltına alarak Esed ordusuna katılmaya zorladı.

Suriye’de 8 yıldır süren iç savaşta 370 bin insan hayatını kaybetti, milyonlar evlerinden, kentlerinden kaçarak yerinden edildi.

Otobüse bindirilerek Suriye’ye gönderildi

Muhammed Hasan, İstanbul’da defalarca geçici ikamet izni talebinde bulunduğunu ama artık bu iznin İstanbul için verilmediğini söyledi.

Geçici koruma kapsamında olmadığı için de gözaltına alındığını anlatan Hasan, bir hafta hapiste tutulduktan sonra önüne bir tomar belge konduğunu ve kendisine “Türkiye’de kalmak istiyorsan bu belgeleri imzala” denildiğini aktardı.

“Bize yalan söylediler” diyen Hasan bir sonraki sabah otobüse bindirilerek Suriye’ye gönderildiklerini anlattı.

Bab El Hava Sınır Kapısı sözcüsü Mazen Alloush, sadece bu ay 4 bin 400 Suriyelilerin sınır dışı edildiğini söyledi. Bunların bazılarının sınırı yasadışı yollardan geçme, bazılarının ise gerekli belgelere sahip olmama gerekçesiyle sınır dışı edildikleri bilgisini paylaştı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT