1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriye'den Düşürülen Helikopter Açıklaması
Suriyeden Düşürülen Helikopter Açıklaması

Suriye'den Düşürülen Helikopter Açıklaması

Türkiye'nin defalarca uyardıktan sonra düşürdük dediği helikopterle ilgili Suriye'den açıklama geldi: "Yanlışlıkla ihlal ettik!"

17 Eylül 2013 Salı 11:35A+A-

Suriye Genelkurmay Başkanlığı dün Türkiye jetleri tarafından düşürülen helikopterin yanlışlıkla Türk hava sahasını ihlal ettiğini savunarak, "Kısa süreliğine sınır ihlali yapan helikopterin vurulması Erdoğan hükümetinin gerçek niyetini ortaya koyuyor." denildi.

Yapılan açıklamada, "Türkiye'nin kısa zamanda karşılık verdiği helikopter kısa mesafede Türk hava sahasını yanlışlıkla ihlal etti. Helikopter daha sonra Türk hava sahasından ayrıldı. Düşürülen saldırı helikopteri de değildi. Bu Erdoğan hükümetinin Suriye'ye yönelik gerçek niyetini ortaya koyuyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca; helikopterin Türkiye sınırından “terörist” grupların sızmasını kontrol etmek amacıyla keşif yaptığı ve öğlen saatlerinde kaybolduğu belirtildi. Düşürülen helikopterin yanlışlıkla kısa mesafeliğine sınır ihlali yaptığı ve komuta kontrol merkezi tarafından uyarılmasının ardından Suriye topraklarına yöneldiği sırada Türk savaş uçakları tarafından düşürüldüğü iddia edildi.

helikopter_enkaz.jpg

AA Ekibi Suriye Helikopterinin Enkazını Görüntüledi

Anadolu Ajansı (AA) ekibi, Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Topraktutan köyünün karşısında Suriye tarafında düşen helikopterin dağlık ve ormanlık alandaki enkazına ulaştı.

Helikopterin İdlib kentine bağlı Obin köyünde evlerin yaklaşık 100 metre uzağına düştüğü, enkazın yamaçtan aşağı dağıldığı görüldü. Helikopterin düşmesi nedeniyle bölgede ağaçlar ve çalılıkların yandığı, halen çevreden duman çıkmaya devam ettiği gözlendi.

Helikopter enkazından kalan parçaların çoğunluğu bölgedeki hurdacılar tarafından toplandı. Kabin, kuyruk ve pervanelerden kalan parçalar, olay yerine getirilen kamyonetlere yüklenerek götürüldü. Motor ve diğer bazı parçalar ise çevredeki vatandaşlar tarafından toplanıyor.

Obin köyü sakinlerinden Ebu Mehmet Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye helikopterinin bir süre çevrede uçtuğunu ve bu sırada Türkiye sınırını ihlal ettiğini gördüklerini anlattı.

Helikopterin, köy yakınında kurulu sahra hastanesini bombalama hazırlığında olduğunu düşündüklerini ifade eden Mustafa, şunları söyledi:

"Helikopter bir süre köy üzerinde ve çevrede uçtu. Bu sırada Türkiye sınırını ihlal etti. Helikopterin, sahra hastanesini bombalayacağını düşünüyorduk. Ama bir süre sonra Türkiye'den gelen savaş uçağı helikopteri düşürdü. Şükürler olsun helikopter hastaneyi bombalayamadı. Enkaz, köyümüze çok yakın bir bölgeye düştü. İki pilotun helikopter düşmeden önce atladığını gördük. Pilotların düştüğü bölgeye bazı köylüler gitti ama bir şey bulamadılar. Pilotların durumunu bilmiyoruz."

 

HABERE YORUM KAT