1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’de son 12 yıl Esed rejiminin katliam ve yıkımıyla geçti
Suriye’de son 12 yıl Esed rejiminin katliam ve yıkımıyla geçti

Suriye’de son 12 yıl Esed rejiminin katliam ve yıkımıyla geçti

Resmi rakamlara göre Esed rejimi ve ortakları, 600 binden fazla Suriyeli mazlumu katletti, 13 milyonunu yerinden etti, 100 binini de işkence altında katletti. Bu acılar tazeyken Esed rejimiyle yeniden masaya oturmak son derece anlamsız.

30 Aralık 2022 Cuma 21:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Esed rejimi ile destekçileri Rusya ve İran’ın Suriye halkına karşı Mart 2011’de başlattığı sistematik katliam ve yıkım politikaları 12 yılı geride bırakmak üzere.

Resmi rakamlara göre 600 bin, yerel rakamlara göre ise 1 milyona yakın sivil bombalarla, konvansiyonel silahlarla ve gözaltında yapılan işkencelerle öldürüldü.

Katil rejimin eli kanlı ortaklarıyla beraber yürüttüğü insanlık dışı savaşta 13 milyon Suriyeli ülke içinde yerinden yurdundan olurken 7 milyona yakını ise başka ülkelere giderek mülteci konumuna düştü.

Sızdırılan belgeler ve rejimin bildirdiği ölümler dışında zorla gözaltına alınan binlerce kişiden bir daha haber alınamadı. Yine de Suriye İnsan Hakları Gözlemevinin bu yıl yayımladığı belgede rejimin işkence altında katlettiği sivil sayısının 100 binden fazla olduğu bildirildi.

Suriye’deki kirli savaşın yüzünü gösterdiği 2,1 milyon mazlum kalıcı olarak sakat kaldı.

Savaş ve çatışmanın bazen şiddetlendiği bazen de azaldığı Suriye’de rejim ve ortaklarının katliamları hiç durmadı.

Esed rejimi, son 10 yılda göstermelik de olsa 13 defa af ilan etti. Ancak, bu aflar Suriyeli halkın tamamı için geçerli olmadığı gibi gerçeklikten de çok uzaktı.

Uluslararası kuruluşların yayımladığı belgelerde, Suriye’ye geri dönen ve rejime yakalanan sivillerin önce gözaltına alındığı ardından işkence sonucu öldükleri ortaya konuldu.

Rejimin hapishanelerinde sistematik işkencelerin hız kesmeden devam ettiği bu süreçte Suriyeli mülteci geri göndermek demek onları ölüme mahkûm etmekle eşdeğer.

Suriye’de bu kadar zulüm yaşanırken ve mazlumun ahı arşı titretirken Esed rejimiyle yeniden masaya oturmak ve rejimden çözüm beklemek son derece anlamsız. Zira, Suriye halkı, akrabalarını, yakınlarını katleden rejimle asla barışmayacağını her defasında beyan ediyor.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum