1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’de sokaklar Esed rejimiyle normalleşmenin imkansızlığını haykırıyor
Suriye’de sokaklar Esed rejimiyle normalleşmenin imkansızlığını haykırıyor

Suriye’de sokaklar Esed rejimiyle normalleşmenin imkansızlığını haykırıyor

Suveyda’dan sonra Suriye’nin muhtelif şehirlerinde düzenlenen eylemler Esed rejiminin artık halk tarafından da kabul edildiği ve ilişkilerin normalleşmesi gerektiği tezinin temelsizliğini gösterdi.

27 Ağustos 2023 Pazar 13:17A+A-

HAKSÖZ-HABER

Esed rejiminin savaşı kazandığı ve artık ilişkilerin siyasi, diplomatik, mali ve hatta askeri alanda normalleşmesi gerektiği iddiası son dönemde sıkça gündeme taşınmaya çalışılan bir tez. Batı’da olduğu gibi Arap dünyasında ve Türkiye’de de bu propaganda Esed rejimine yakın unsurlarca sıkça dillendiriliyor. Öyle ki kimi kadrolu propagandistler Suriye’de işlerin yolunda olduğunu ispat sadedinde rejim bölgelerine gidip propaganda videoları dahi yayınlıyorlar.

Bu çabanın Arap Birliği tarafından epeyce ileri taşındığı biliniyor. Irak ve Cezayir gibi ülkelerin de öncülük yapmasıyla Esed diktatörlüğü daha önce çıkartıldığı Arap Ligine yeninde alındı. Körfez ülkeleri arasında ise BAE’nin başı çektiği girişimler Suudi Arabistan’ın Esed rejimiyle diplomatik ilişki kurmasıyla devam etti.

Türkiye’de bu propaganda faaliyetinin önde gelen isimleri var ve bunlar çok farklı çevrelerden gelebiliyor. Solcu-Alevi çevreler bu alanda başı çekerken İlay Aksoy gibi ‘Beyaz Türk’lerden ve Ümit Özdağ gibi ırkçı-faşist unsurlardan da rağbet gören bir kampanya yürütülüyor. Muhalefet partilerinin zaten çoktan teşne olduğu bu söylem giderek iktidarı da kuşatmış görünüyor. İktidar medyasında da özellikle güvenlik gerekçesiyle Esed rejimiyle ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği tezi zaman zaman dillendiriliyor.

Bu söylemlerin merkezinde Suriye’de işlerin normale döndüğü ve muhalefet hareketinin bittiği iddiası var. Bu iddianın gerçekliği ise pek sorgulanmıyor. Yaklaşık 5 milyon Suriyelinin ülkenin kuzeyinde rejimden kurtarılmış alanda bağımsız bir yönetim oluşturduğu gerçeği görmezden geliniyor.

Geçtiğimiz hafta Suveyde’de başlayan eylemlerle birlikte rejim bölgelerinde de işlerin hiç de sanıldığı gibi yolunda gitmediği görüldü. Dürzi azınlığın yaşadığı Suveyde’de başlayan, bir haftadır süren ve rejimin devrilmesi taleplerinin seslendirildiği eylemler geçtiğimiz Cuma günü farklı şehirlerde yankı buldu.

Öncelikle rejimin kontrolündeki Der’a’da olmakla beraber, muhaliflerin kontrolündeki şehirlerde de yapılan gösterilerle halk rejimin asla kabul edilemeyeceği mesajını bir kez daha dünyaya ilan etti.

Rakka, Haseke, Deyrozzor, Halep ve İdlib’de yapılan Suveyde ile dayanışma gösterilerinde atılan sloganlar kimsenin Esed rejimiyle normalleşme hayali görmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

f4xzovpwyaey-pm.jpg

f4xzovowqaazxkn.jpg

f4xzup-wuaihgzo.jpg

f4xzovswmaaivsn.jpg

f4yahzrwmam3sqm.jpg

f4yahzwwuaaq-ta.jpg

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum