1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Esed-İran-Rusya bloğu yaklaşık yarım milyon insan katletti
Suriye'de Esed-İran-Rusya bloğu yaklaşık yarım milyon insan katletti

Suriye'de Esed-İran-Rusya bloğu yaklaşık yarım milyon insan katletti

Suriye'de Mart 2011'de başlayan adalet ve özgürlük içerikli gösterilerin kanlı şekilde bastırılması sonucunda tam bir savaşa dönüşen olaylarda yaklaşık 500 bin insan yaşamını yitirdi, milyonlarca insan yaralandı, nüfusun yarısı da yerinden edildi.

01 Haziran 2021 Salı 14:52A+A-

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin yayınladığı son raporuna göre, Arap Baharı ile Beşar Esed yönetime karşı başlatılan protestoların acımasızca bastırılmasıyla patlak veren savaşta bu güne kadar 494 bin 438 kişi hayatını kaybetti.

Gözlemevi'nin başkanı Rami Abdel Rahman AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bu ölümlerin ezici çoğunluğu 2012 sonu ile Kasım 2015 arasında meydana geldi" dedi.

Gözlemevi'nin bir önceki raporunda 388 kişinin öldüğü belirtilmişti, ancak sonradan açıklanan can kayıpları ile bu sayı neredeyse yarım milyonu buldu.

Merkezi Suriye'de bulunan "Suriye Politika Araştırma Merkezi" ise Şubat 2016 yayınladığı bir raporda, iç çatışmanın 470 bin Suriyelinin hayatına mal olduğunu açıklamıştı.

'Savaşın yavaşlamasıyla saha araştırmalarımızı gerçekleştirdik'

Savaş gözlemcisi, o zamandan beri, sahadaki kaynak ağı tarafından desteklenen aylarca belgeleme çalışmalarının ardından, fazladan 105 bin 15 kişinin öldüğünü doğruladı. Ayrıca kaydedilen ölümlerin kanıtlı olduğuna vurgu yapıldı.

Abdurrahman, çatışmaların yavaşlamasıyla, dokümantasyon için gözlemevinin sahada çalışarak genel çeteleye dahil edilmeyen ölüm raporlarına ulaştığını söyledi.

Örneğin, yakın zamanda doğrulanan ölümlerin 42 binden fazlası sivil ve bunların çoğunun Suriye rejimi hapishanelerinde işkence altında öldürüldüğü öğrenildi.

Savaş'ın insani bilançosu

Gözlemevi tarafından yayınlanan yeni rakamlar, toplam sivil ölüm sayısını 159 bin 774'e çıkardı. Suriye rejim güçleri ve müttefik milislerin saldırıları, sivil ölümlerin çoğunu oluşturuyor.

Gözlemevi ayrıca, 2011'den beri rejim hapishanelerinde ve gözaltı merkezlerinde toplam 57 bin 567 ölümü belgeledi.

Raporda ayrıca rejim ordusu ve müttefik milisler arasında 168 bin 326 ölüm olduğunu bildirdi.

Çatışmalarda IŞİD veya El Kaide ile bağlantılı olduğu iddia edilen 68 bin 393 kişi öldü, muhalif güçlere bağlı da 79 bin 844 direnişçi hayatını kaybetti.

Bugün Şam hükümeti, 2015'ten bu yana Rusya destekli bir dizi zaferin ardından ülkenin üçte ikisinden fazlasını kontrol ediyor.

Kaynak: Euronews, AFP, Haksöz-Haber
Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum