1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’de Esed-Hizbullah-PYD İttifakı
Suriye’de Esed-Hizbullah-PYD İttifakı

Suriye’de Esed-Hizbullah-PYD İttifakı

Nusra Cephesiyle savaşan PYD güçlerinin Esed rejimi ve Hizbullah'tan destek aldıkları iddia edildi.

22 Temmuz 2013 Pazartesi 15:46A+A-

PYD, Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolü altında bulunan bölgeleri almak için Esed rejimiyle işbirliği yapıyor.

Serkan Sağlam’ın Zaman’da yer alan haberine göre bu doğrultuda öncelikle muhaliflerin can damarı olan Halep'ten Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na kadar ulaşan lojistik destek yolu kesilmek isteniyor. Esed rejimi, yolun batısındaki 70 bin nüfuslu Nubul ve Zahra isimli Şii kasabalarına helikopterlerle asker ve Hizbullah militanları sevk ediyor. Halep ve çevresindeki Türkmen birliklerinin koordinatörü Ali Beşir'e göre kuşatma altında bulunan kuzeydeki askeri havaalanlarına da destek olarak Hizbullah üyeleri indiriliyor. Muhalifler ile Hizbullah destekli rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Geçen hafta Ceylanpınar’a komşu Rasulayn kasabasını alan PKK'nın Suriye uzantısı PYD de dün Akçakale ilçesinin karşısındaki Tel Abyad’a havan topları ve ağır makineli silahlarla saldırdı. Söz konusu habere göre Türkiye’deki çözüm sürecinin ardından Kandil’de bulunan PKK ve PJAK mensuplarının da bölgeye gönderildiği aktarıldı. Tel Abyad’ın yaklaşık 40 kilometre güneyinde bulunan Esed birliğinin de PYD güçlerine destek verdiği belirtildi.

Esed rejimi ve Hizbullah’la ittifak kuran PYD’nin ayrıca Cerablus ve Halep’teki Kürt köylerinde takviye güç ve mühimmat sevk ettiği belirtildi.

Gelişmelere dair Zaman’a bilgi veren Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Konseyi üyesi Ziyad Hassan, “Rejim, askeri helikopterlerle muhaliflere karşı savaşan PYD militanlarına silah yardımı yapıyor. İran, Irak’tan binlerce Kürt militanı savaştırmak için bölgeye getirdi. PYD’nin kendi bölgelerinde de Esed güçleri ve havaalanları var. Ama onlara karşı savaşmıyorlar. Bütün savaşı muhaliflere karşı.” diye konuştu.

PYD’NİN AKDENİZ’E İNME PLANI

Halep’in kuzeyinde lojistik destek hattı olan yolun kesilmesiyle muhaliflerin Şam, Halep ve İdlib gibi şehirlerde direnişlerinin imkansız hale geleceği belirtiliyor. Esed rejimi PYD’nin de yardımıyla bu hedefine kısa sürede ulaşmayı bekliyor. PYD de Türkiye sınırı boyunca bütün bölgelerin kontrolünü ele geçirerek sahil şehri Lazkiye’nin kuzeyini muhaliflerden alarak Esed rejiminin desteğiyle Akdeniz’e açılmayı hedefliyor. Adım adım kendi kontrolünde bir özerk devlet kurmaya giden PYD’nin hazırladığı haritalarda yönetim merkezleri olarak Hatay’ın karşısında bulunan Afrin, Amude ve Derik merkez olarak gösteriliyor.

TEL ABYAD’A SALDIRAN PYD GERİ ÇEKİLDİ

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad kasabasında Nusra Cephesi ve ÖSO mensupları ile PYD güçleri arasında önceki gece çıkan çatışmada çok sayıda kişinin öldüğü bildirildi. Çatışmalar sırasında, PYD tarafından kaçırılan El Nusra Cephesi komutanlarından Ebu Musab’ın geri alındığı öğrenildi. PYD militanlarının da kasabadan geri çekilmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Nusaybin’e komşu Kamışlı’dan itibaren Afrin’e kadar olan bölgenin kontrolünü ele geçirmek isteyen PYD, Tel Abyad’ı alması halinde sınırdaki 400 kilometrelik bir alanı kontrol etmiş olacak. 

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum