1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Suriye sınırında işkence iddiası
Suriye sınırında işkence iddiası

Suriye sınırında işkence iddiası

​​​​​​​Suriye’den Türkiye’ye yasal olmayan yollardan giren 8 Suriyelinin asker tarafından gözaltına alındıktan sonra ağır işkenceden geçirildiği ve bir kişinin hayatını kaybettiği iddia edildi.

13 Mart 2023 Pazartesi 02:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Cumartesi gecesi yasa dışı yollardan Türkiye’ye girmek isteyen 8 Suriyeliyi alıkoyan askerlerin saatlerce bu kişileri ağır işkenceye tâbi tuttuğu iddia edildi.

Bab el-Hava Sınır Kapısı Medya Ofisinin verdiği bilgilere göre işkence gören 8 kişiden biri hayatını kaybetti ve tekrar Suriye’ye itildikten sonra tamamı Bab el-Hava hastanesine kaldırıldı.

Hastanede Orient TV’ye konuşan Suriyeliler, duvarı aştıktan sonra 10 kişilik bir asker ekibinin kendilerini döve döve arabaya bindirdiğini ve götürdükleri yerde sopa, cop ve elektrik kablolarıyla işkence ettiklerini ifade ettiler. İşkence dolayısıyla bayılanların defalarca soğuk suya maruz bırakılarak yeniden ayıltıldığını ve işkence faslının böylece devam ettiğini belirten mağdurlar, bir arkadaşlarının da işkence esnasında hayatını kaybettiğini belirttiler. Ayrıca telefonlarının kırıldığını ve paralarına el konulduğunu ifade ettiler.

İşkenceye maruz kaldıklarını ifade edenlerden biri, üzerine mazot döküldüğünü ve mazot içmeye zorlandığını anlatırken, bir diğeri çıplak şekilde soyulduktan sonra askerlerin sıra sıra yoruluncaya kadar kendilerini demir sopalarla dövdüklerini aktardı.

Bab el-Hava Sınır Kapısı Medya Ofisi, pazar sabahı kendilerine getirilen 8 Suriyeliden birinin ölü olduğunu, diğerlerinin de ağır şekilde yaralandıklarını belirtti ve işkenceye maruz kalanların fotoğraflarını yayınladı. Hayatını kaybeden kişinin Hama kırsalından Abdurrezzak Kastal olduğu öğrenildi.

Bab el-Hava Sınır Kapısı yönetimi, jandarmanın şiddet politikasının kendini iyice hissettirdiği son zamanlarda bu şekilde ağır bir işkencenin yaşanmasından duydukları kaygıyı dile getirirken, olayın soruşturulmasını istedi ve yaşanan insani hak ihlallerine son verilmesi gerektiğini vurguladı. Bu gibi yasa dışı durumlarda Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen uluslararası hukuka uygun bir süreç izlenmesi gerektiğini hatırlattı.

Orient TV, olaya karışan askerler hakkında TSK’nın soruşturma başlattığını duyurdu.

HABERE YORUM KAT

10 Yorum