1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Suriye, Neden Suriyelilerin Değil?
Suriye, Neden Suriyelilerin Değil?

Suriye, Neden Suriyelilerin Değil?

Suriye, neden Suriyelilerin değil? Suriye nasıl Suriyelilerin olur? BMGK’nin mevcut yapısı sadece Suriye’ye değil despotizmin ve emperyalizmin tasallut ve işgali altında inleyen hiçbir toprak parçasına adil ve kalıcı bir barış getirmeye niyetli değil.

22 Eylül 2016 Perşembe 09:30A+A-

Kenanl Alpay yorumu:

Küresel sistemin analizini ulusal kimlikle harmanlanmış sol-sosyalist jargonla veya AB kriterlerine entegre olmuş liberal perspektifle yapmaya kalkınca pek bi itibar görüyor. Ama Tayyip Erdoğan gibi Müslüman bir lider küresel sistemin çarpıklıklarını New York’ta BM kürsüsünden bütün liderlerin hazır bulunduğu bir zirvenin açılışında yapınca devreye derhal bir itibarsızlaştırma operasyonu sokuluyor. Çünkü onlar ya Muammer Kaddafi gibi bir delirmiş bir despot üzerinden ya da Fidel Castro gibi modellenmesi mümkün olmayan bir müzelik model üzerinden magazinel değer taşıyan irrasyonel itirazlara alışıklar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın içeriği bizim açımızdan yeni ve sürpriz değil şüphesiz. Ancak Suriye ve Irak’tan Ukrayna’ya değin geniş bir bölge üzerinden giderek tırmanan gerilimin ortasında yer alan Türkiye’nin lideri olarak gündeme soktuğu itiraz ve teklifler rahatsız edici olsa da insanlık adına daha fazla görmezden gelinebilecek şeyler değil. Bu sebeple Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Temmuz darbe kalkışmasından despotik iktidarların sebep olduğu göç hareketlerine kadar geniş bir skalada Batı’yı ağır eleştirilere tabi tutması Türkiye’nin AB,ABD, NATO, BM gibi merkezlerle ilişkilerinin seyrinde ciddi kırılmalar hatta çatışmalar yaşandığının önemli göstergesi sayılmalıdır.

Yazının devamı>>>