1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye Müftüsünden 'Cihad' Fetvası!
Suriye Müftüsünden Cihad Fetvası!

Suriye Müftüsünden 'Cihad' Fetvası!

Esed'in destekçisi Ahmed Hassun, ilk kez fetva verdi; rejimi korumak için yapılacak mücadeleyi "Farz-ı Ayn" ilan etti.

11 Mart 2013 Pazartesi 17:36A+A-

Suriye Yüksek Fetva Meclisi “Suriye’yi hedefleyenlere karşı cihad farz-ı ayn’dır” şeklinde fetva verdi. Televizyon kanallarında yayınlanan fetvanın içeriğinde, "Bu farziyet sadece Suriyelilere değil, bütün Arap ve İslam dünyası Müslümanları için geçerlidir" denildi.

İlk kez yayınlanan bu fetvanın, Suriye muhalifleri ve halkı için sürpriz olmadığı, ülke müftüsü Ahmed Bedreddin Hassun’un daha önce de bu tür Esad’ı destekleyici açıklamalar yaptığı belirtildi.

Gözlemciler Esad’ın bir taraftan dünya kamuoyunu muhaliflerin El Kaide ve “şiddet yanlısı İslamcılar” olduğuna inandırmaya çalıştığını, diğer taraftan ise rejimi korumak için dini kullandığını söylüyor. Suriyeli aktivistler ise rejimin korunması için cihadın farz-ı ayn ilan edilmesinin, Suriye rejiminin sonunun başlangıcı olacağını belirtiyor.

Körfez ülkeleri din alimlerini de eleştiren Suriye müftüsü Hassun daha once Avrupa ülkelerini devrimci muhaliflere yardım etmekle suçlamıştı. Müftünün bu fetvası, muhaliflerin bütün yöntemlerle öldürülmesinin cevazı olarak yorumlandı. Esad rejiminin bu fetvadan sonra şiddeti daha fazla artıracağı öngörülüyor.

Fetvadaki bütün Arap ve İslam dünyası Müslümanları için Suriye’de cihadın farz olması İranlılar ve Hizbullah üyelerine için yardım çağrısı olarak algılanıyor.

Suriyelilerin çoğu Halep’in devrime geç katılmasının sebebinin Müftü Hassun’un halkı etkileyen vaazları olduğunu savunuyor. Bir dönem Halep müftülüğü de yapmış olan Hassun, iki dönem milletvekilliği görevinde bulundu. 2005’te Şeyh el Buti’nin ardından Suriye müftüsü oldu. Buti’den önceki müftü Muhammed Keftar ölünceye kadar bu görevde kalmıştı.

Gözlemciler, söz konusu fetvanın, Esad rejiminin iyice köşeye sıkıştığı anlamına geldiğini belirtiyor. Muhalifleri dini kullanmakla suçlayan Esad’ın, son çare olarak müftülüğü kullanma yoluna gitmiş olabileceği şeklinde de yorumla yapılıyor.

Kaynak: Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum