1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KATAR

  4. Suriye Koltuğuna Muaz El-Hatip Oturdu
Suriye Koltuğuna Muaz El-Hatip Oturdu

Suriye Koltuğuna Muaz El-Hatip Oturdu

Arap Birliği Zirvesi'nde Suriye için tahsis edilen koltuğa oturan muhaliflerin lideri Hatip, 'Biz özgürlük istiyoruz' dedi.

26 Mart 2013 Salı 15:04A+A-

Katar'ın başkenti Doha'da başlayan zirveye 22 ülke katılırken, 15 ülke devlet başkanı düzeyinde temsil ediliyor. Zirvede Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) de gözlemci olarak yer alıyor.

Zirvede, Suriye'nin 2011 Kasım ayında askıya alınan üyeliği Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) teslim edildi. 

Koltuğa Hatib oturdu

SMDK Başkanı Muaz el-Hatib, toplantının açılışında, Suriye için tahsis edilen koltuğa oturdu. Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Gassan Hito'nun da aralarında yer aldığı muhalif liderler de Hatib'in arkasında oturdu. 

Suriye'ye ait koltukta, Suriye devriminin ortasında 3 kırmızı yıldızın bulunduğu siyah, beyaz ve siyah bayrağın yer alması dikkati çekti. 

Irak'tan "Arap Güvenlik Konseyi" önerisi

Irak Cumhurbaşkanı ikinci Yardımcısı Hudayyır Musa el-Huzai, zirvenin açılış konuşmasında, ''Arap ülkelerinde yaşanan sorunların çözümü için, Arap Güvenlik Konseyi kurulmasını öneriyoruz'' dedi.

Arap ülkelerinin kırılgan ve yumuşak bir zemin üzerinde durduğunu belirten Huzai, ''Geçen onlarca yıl, uluslararası çözümlerin zayıflığını ispat etti. Biz kendi meselelerimizi çözüme kavuşturabiliriz'' diye konuştu.

Suriye'nin imarı

Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani, Suriye'nin BM gözetiminde yeniden imar edilmesi için uluslararası bir kongre düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Konuşmasında Filistinli gruplar arasındaki mutabakata da değinen Al Sani, Hamas ve Fetih hareketleri arasında milli mutabakatın sağlanması amacıyla Kahire'de Mısır'ın başkanlığında bir 'mini Arap zirvesi' düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani, 24. Arap Birliği Zirvesi'nin açılış konuşmasında ayrıca Mısır'ın ekonomik olarak desteklenmesi çağrısında bulundu.

Al Sani ''Arap Baharı ülkelerini, özellikle de Arap dünyası için birçok fedakarlıkta bulunan ve yoğun bir nüfusa sahip Mısır'ı desteklemeliyiz'' şeklinde konuştu.

Gündem "Suriye krizi"

Zirve kapsamında SMDK'nın Arap ülkelerinde elçilik açması ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'na silah yardımı yapılması konularının da ele alınması bekleniyor.

Zirvede İsrail ve Filistin arasındaki “barış” sürecinin yeniden canlandırılması ve diğer bölgesel gelişmelerin de görüşüleceği belirtiliyor.

Bu arada, toplantıda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bir konuşma yapacak. 

(AA)

 

HABERE YORUM KAT