1. HABERLER

  2. HABER

  3. BİYOGRAFİLER

  4. Sosyolog Alain Touraine hayatını kaybetti
Sosyolog Alain Touraine hayatını kaybetti

Sosyolog Alain Touraine hayatını kaybetti

Alain Touraine, Paris'te yaşamını yitirdi. 97 yaşındaki sosyolog, modernizm ve postmodernizm üzerine çalışmalarıyla biliniyor.

10 Haziran 2023 Cumartesi 11:27A+A-

Modernizm ve postmodernizm üzerine çalışmalarıyla bilinen Alain Touraine (97) Fransa'nın başkenti Paris'te hayata veda etti.

ALAIN TOURAINE KİMDİR?

1925 yılında Fransa'nın kuzeyindeki Calvados kentinde dünyaya gelen Alain Touraine, İkinci Dünya Savaşı sonrası iş dünyasındaki değişimler, toplumsal hareketler ve sosyal mücadele üzerine çalışmalarıyla ün yaptı.

Muhafazakâr bir ailede büyüyen Touraine’nin etrafı her zaman kitaplarla çevriliydi. Doktor ve dermatoloji profesörü olan babası, Gallimard ve Grasset de dahil olmak üzere birçok büyük yayınevinin ilk baskılarına abone olmuş ve bu baskıları okuma fırsatı bulmuştu. İlerleyen yıllarda yetiştirilme tarzını şöyle anlatacaktı: “Edebiyat ile yetiştirilen son jenerasyonun mensubuyum. Benim yetiştirilme tarzım politik olmaktan çok ahlakiydi.”

Fransa'daki Mayıs 68 olayları ve başta Polonya olmak üzere Orta Avrupa'daki demokratik devrimlerin sosyal plandaki etkileri, özellikle 1970'li ve 1980'li yıllarda Touraine'in çalışmalarının ana eksenini oluşturdu.

Sanayi Sonrası Toplum kavramının yaratıcısı olarak tanınan Touraine, Paris merkezli Sosyal Bilimler Yüksek Okulu'nda araştırma direktörüydü.  Touraine, Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyordu.

Touraine’nin Türkçe’ye çevrilen kitapları arasında şunlar var:  “Demokrasi Nedir?”, “Bugünün Dünyasını Anlamak İçin Yeni Bir Paradigma” , “Modernliğin Eleştirisi”, “Birlikte Yaşayabilecek miyiz?”

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

1 Yorum