1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Sosyal Medya Bir Kişiyi Daha Tutuklattı
Sosyal Medya Bir Kişiyi Daha Tutuklattı

Sosyal Medya Bir Kişiyi Daha Tutuklattı

Sosyal medyada gerçekleştirilen #SafiyeİnciTutuklansın kampanyası sonucu Safiye İnci, Atatürk’e hakaretten gözaltına alındı.

22 Temmuz 2018 Pazar 23:53A+A-

Safiye İnci’nin Anıtkabir'de Atatürk'e hakaret ettiği suçlamasıyla tutuklanması sosyal medyada büyük bir sevinçle karşılandı. Bu konuda uyarılarda bulunan kişi sayısı elin parmağını geçmedi.

Safiye İnci’nin tutuklanmasına karşı çıkanlar arasında yer alan İnsan Hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, Twitter hesabından "Bu tutuklama tüm Cumhurbaşkanına hakaret dosyalarında hatırlatılacak. Bu vakada tutuklama isteyenler için tam anlamıyla bir Pirus Zaferi" dedi.

Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, köşe yazısında ODTÜ mezuniyet töreninde 'Tayyipler Alemi' pankartını dolaştıran öğrenciler için de tutuklanmaları çağrıları yapıldığını hatırlatıp "Herkesin birbirini hapse attırmaya çalıştığı bir ülke olduk. Bir taraf neredeyse Erdoğan'a muhalefet edenlerin tamamını, öteki taraf da neredeyse Erdoğan'a izafe edilebilecek kesimin tamamını hapse attırmak için fırsat kolluyor" dedi.

Nihal Bengisu Karaca yazısına şöyle devam ediyor:

“S.İ. isimli çarşaflı ama çok makyajlı bir genç kızın Anıtkabir’de çektiği videoda Atatürk’e hakaret etmesi pek çok kişinin tepkisini çekti. İkinci videoda bu kez yüzünü kapatıyordu S.İ.; kendisini tahkir eden arkadaşını sinirlendirmek için böyle bir kayıt yaptığını, kimseyi incitmek istemediğini söyleyip özür diliyordu.

İlk videodaki kişi ile ikinci videodaki kişi aynı mı, emin olduğumu söyleyemeyeceğim.

Ayrıca S.İ. ne kadar gerçek onu da bilmiyorum. Çarşaflı bir kadının o kadar profesyonel bir göz makyajı yapabiliyor olmasını; o kadar rahat argo ifadeler kullanabilmesini garip buldum.

Kullandığı pespaye cümlede bir tuhaflık daha var. Atatürk ile Erdoğan’ı kıyaslayıp Erdoğan’ı daha büyük bir lider olarak gören biri, ondan ‘Tayyip’ diye;  komşusunun oğluymuş gibi bahsetmez diye düşünüyorum. Lakin bunlar ufak tefek tuhaflıklar. Sözkonusu detayların polisiye bir komplo teorisinin altını dolduracağını sanmıyorum. Bu bağlamda hemen bir parantez açmalı ve konuyu çarpıtarak “S. İ aslına çarşaflı değil, başörtülü değil, hatta Ak Partili de değil, o aslında bir ODTÜ’lü. Vurun provokatörü!” mesajı vermek isteyenlerin sosyal medyada teşhir ettiği kızcağızın haklarını kim koruyacak sorusu da sorulmalı. Genç kız iki gündür, ‘o ben değilim, Atatürk’e hakaret etmek için çarşaf giymedim, fotoğrafım neden bu haberlerde geçiyor, lütfen kaldırın’ diye yalvarıyor ama nafile. Sosyal medya kişisel hakları ihlal edilen vatandaşların seslerini duyuramadığı, dertlerini anlatamadığı bir terör mecrası olmaya doğru gidiyor.

----

Herkesin birbirini hapse attırmaya çalıştığı bir ülke olduk. 

Bir taraf neredeyse Erdoğan’a muhalefet edenlerin tamamını, öteki taraf da neredeyse Erdoğan’a izafe edilebilecek kesimin tamamını hapse attırmak için fırsat kolluyor. 

‘Karşı’ taraftan birinin ‘içeri’ düşmesini sağlama hedefine kilitlenmiş bir milli spor var artık. 

Samimi bir kavga da değil. Muvazaa üzerine kurulu bir spor bu.

İki tarafın ‘aşırıları’ arasında oynanan, iki tarafın aşırılarının dengelediği, zımni, adı ve kuralları konmamış bir oyun. 

Kirli bir oyun.

İki tarafın da hedefi, şiddeti arttırarak bu oyunu oynamak istemeyen  gri, efendi, makul ve sessiz topluluktan olabildiğince  çok adam ‘düşürmek’. Olabildiğince çok sayı yapmak.”

Kanun ne diyor?

Anayasanın 5816 numaralı Atatürk'ü Koruma Kanunu'na göre Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kanunun maddeleri şöyle:

Madde 1 - Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.

Madde 2 - Birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumi veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasiyle işlenirse hükmolunacak ceza yarı nispetinde artırılır. Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.

Madde 3 - Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca re'sen takibat yapılır.

Madde 4 - Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 Madde 5 - Bu kanunu Adalet Bakanı yürütür

'Cumhurbaşkanına hakaret' yasası

Türk Ceza Kanu'nun 299. maddesine göre Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

'Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar' başlığı altındaki Madde 299 de ayrıca "Verilecek ceza, suçun alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır. (3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır" ifadeleri de var.

Madde 300'de şöyle deniyor: "Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu hüküm, Anayasada belirlenen beyaz ay yıldızlı al bayrak özelliklerini taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik alâmeti olarak kullanılan her türlü işaret hakkında uygulanır."

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

3 Yorum