1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Son 24 Saatte 2500 Suriyeli Sınırdan Türkiye'ye Geçti
Son 24 Saatte 2500 Suriyeli Sınırdan Türkiyeye Geçti

Son 24 Saatte 2500 Suriyeli Sınırdan Türkiye'ye Geçti

Son 24 saat için 2.500'ü aşkın Suriyelinin sınırdan Türkiye'ye geçtiği belirlendi. Yüksek rakam, Suriye'de şiddetin arttığının göstergesi.

06 Nisan 2012 Cuma 15:48A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u telefonla arayarak sınırın Suriye tarafında helikopterlerle askeri operasyonların yapıldığını ve son 24 saatte Türkiye'ye Reyhanlı üzerinden 2 bin 500 Suriyelinin giriş yaptığını söyledi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, sınırın Suriye tarafında helikopterlerle askeri operasyonların gerçekleştirildiği bilgisi üzerine saat 02.00'da acil kaydıyla BM Genel Sekreteri Ban'ı aradı.

Davutoğlu telefonda Ban'a, Suriye'de son gün içinde cereyan eden gelişmeleri anlatarak Türkiye'ye Reyhanlı üzerinden son 24 saat içinde 2 bin 500 civarında Suriyelinin giriş yaptığını, bunun şu ana kadar, Türkiye'ye en çok sayıda Suriyelinin geçiş yaptığı gün olduğunu belirtti.

Görüşmede, sınırın Suriye tarafında yaşanan gelişmelere ilişkin elindeki bilgileri de paylaşan Davutoğlu, sınıra yakın bölgelerde helikopterlerin de kullanıldığı askeri operasyonlar yapıldığını dile getirdi.

Konunun aciliyetini vurgulayan Davutoğlu, istenmesi durumunda sınırın Türkiye tarafında gelişmeleri görmek için BM yetkililerinin gelebileceğini belirtti.

Suriye'den Kaçış Neden Hızlandı?

Suriye’de Esed rejimi, diplomatik çabalara rağmen kendi halkına yönelik şiddeti durdurmuyor. Son bir kaç gündür Suriye'den gelen mültecilerin sayısında büyük bir artış olduğu görülüyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu konuda, "Gelen mülteciler Suriye'deki şiddetin artmış olduğunun göstergesidir" dedi.

suriyeli-multeciler-sinir-kacis-syria-idlib01.jpg

Türkiye'ye bir gecede 3 bine yakın Suriyeli giriş yapınca Ankara alarm durumuna geçti.

“Bu Şiddetin Artmış Olduğunun Göstergesidir”

Esenboğa Havalimanı’nda son duruma ilişkin gazetecilere bilgi veren Davutoğlu, sığınmacı sayısındaki artış konusunda, "Gelen mülteciler Suriye'deki şiddetin artmış olduğunun göstergesidir" değerlendirmesini yaptı.

Suriye ile ilgili uluslararası toplumun gerçeği görmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Uluslararası toplum mültecilerle ilgili net tutum almalı" dedi.

"Annan'a Verilen Sözden Sonra Sayı Katlandı"

Davutoğlu, Kofi Annan'a verilen sözden sonra Suriye'den Türkiye'ye gelen mültecilerin sayısının iki kat arttığına da dikkat çekti. Davutoğlu, “Biz bunu komşuluğumuzun, kardeşliğimizin bir gereği olarak yapıyoruz. Ancak tabii şu anda sayı 23 bin 825 civarına ulaştı. Son bir hafta yani Sayın Kofi Annan'a verilen sözden sonra neredeyse sayı 2'ye katlanır hale geldi. Hepimizin takip etmesi gereken hızlı bir artış trendi var” dedi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun devam etmesi durumunda biz elimizden geleni yapmakla birlikte artık ortada uluslararası bir sorun olduğunun herkes tarafından, Suriye’ye süre tanıyan çevreler tarafından da algılanması bakımından tabii ki girişimlerimizi yapacağız ve insani yardımlar konusunda, mülteciler konusunda Birleşmiş Milletler'in de devreye girmesini isteyeceğiz.”

suriyeli-multeciler-sinir-kacis-syria-idlib02.jpg

“Türkiye Tüm Mazlumların Vatanıdır”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu konuda Türkiye’nin tüm teknik çalışmaları yürüttüğünün görülmesi gerektiğine işaret ederek, “Biz hiç bir fedakarlıktan kaçınmadan elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz. Bu bizim Suriyeli kardeşlerimize taahhüdümüzdür. Nasıl daha önce başka örneklerde olduğu gibi Türkiye bütün mazlumların vatanıdır, bütün mazlumlara kucak açmıştır. Dün gece boyu ben bu çalışmaları BM Nezdinde ve Valiliklerimizle de görüşerek takip ettim bundan sonra da artan bir tempo ile bu gelişmeleri izleyeceğiz” diye konuştu.

"Gelişmeler Tedirgin Edici"

"Suriye'de yaşanan gelişmeler bizi tedirgin etmektedir" diyen Dışişleri Bakanı, Esed yönetimine askeri birlikleri meskûn mahallerden derhal çekmesi çağrısında da bulundu.

19 Kişi Daha Katledildi

Öte yandan bugünkü Cuma gösterilerinde Suriye’nin çeşitli şehirlerinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 19 göstericinin katledildiği bildirildi.

 Esed’in Güçlerinin Çekildiğinin Görüntüleridir!!! (FOTO-VİDEO)

 
 
 
 
 
 

 

 

HABERE YORUM KAT