1. HABERLER

  2. HABER

  3. Soma'da 583 Hak Sahibine Ölüm Aylığı Bağlandı
Soma'da 583 Hak Sahibine Ölüm Aylığı Bağlandı

Soma'da 583 Hak Sahibine Ölüm Aylığı Bağlandı

Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından 242 sigortalının toplam 583 hak sahibine ölüm aylığı bağlandı.

15 Ağustos 2014 Cuma 12:30A+A-

Soma'da 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından 242 sigortalının toplam 583 hak sahibine ölüm aylığı bağlandı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 13 Mayıs'tan bugüne kadar meydana gelen Soma'daki maden faciasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hayatını kaybeden madencilerin hak sahipleri ile ilgili yapılacak tüm işlemler, Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünün koordinasyonunda başlatıldı.

Tüm hak sahiplerine yönelik yapılacak muameleler için görevlendirilen 30 personel, Manisa SGK İl müdürlüğünde aylık ve gelir bağlama işlemleri konusunda çalıştı.

İş kazası sonucu vefat eden kişilerin hak sahiplerine ölüm geliri ve aylığı bağlandı ayrıca kendilerine cenaze ödeneği verildi.

Yapılan çalışmaların ardından hayatını kaybeden 301 işçiden; 242 sigortalının toplam 583 hak sahibine ölüm aylığı bağlandı.

Aylık bağlanmayan 59 sigortalının hak sahiplerinin; 11'ne 4/B sigortalılığından kaynaklanan borcu bulunduğu için, 27 sigortalıya bekar olup 5 yıl sigortalılık süresi olmadığı ve gelir tespiti yapılması gerektiği için aylık bağlanamadı. Ayrıca 9 sigortalının 5 yıl sigortalılık süresi bulunmadığı için 12 sigortalının da sadece anne ve babanın gelir testi yapılması gerektiği için aylık bağlanamadı. 269 sigortalının da toplam 636 hak sahibinin ölüm geliriyle ilgili işlemleri tamamlandı. 

İşgöremezlik ödemeleri öncelikli yapıldı

Eş ve çocukların tümüne ölüm geliri bağlanmış olup, 32 sigortalının anne ve babasına ölüm geliri bağlanamamasının nedeni ise gelir testinin yaptırılması zorunluluğu.

Maden faciasından toplam 486 vatandaş sağ olarak kurtuldu, bunun dışında kaza sırasında toplam 147 vatandaş hastaneye yaralı olarak götürüldü, bu kişilerden 122'si iş yerinde çalışan işçilerin, 25 kişinin ise kazada kurtarma faaliyetlerine katılan çalışanlar olduğu belirlendi.

İş yerinde çalışan 122 kişinin ise kaza bildirimleri, şirket tarafından yapıldı. Soma Sosyal Güvenlik Merkezi kazadan sağ olarak kurtulan işçilerin işgöremezlik ödemelerini öncelikli olarak yaptı. 

Eş ve çocukların tümüne ölüm geliri bağlandığı için sağlık yardımlarından faydalanabiliyor. Anne ve babalardan kendi sosyal güvencesi olanlar ile vefat eden sigortalılar üzerinden aylık ve gelir bağlananlar da sağlık yardımı alabiliyor.

"Malul" ibaresi yerine "ağır engelli" ibaresi

Yapılan çalışmalar kapsamında maden iş yerlerinin yer altı işlerinde çalışan işçilerin, emeklilik yaşı düşürülmüş ayrıca çocuklar için "malul" ibaresi yerine "ağır engelli" ibaresi getirildi. 

Maden işlerinde yıpranma fiili çalışmaya verildiği için tatil günlerinde işçiler, yer üstünde gösterildiğinden yıpranma alamıyordu. Yapılan değişiklikle madencilerin yer altında çalışmadıkları süreleri de yer altında çalışılmış gibi yıpranmaya dahil edildi. Bu şekilde her yıl için ortalama 86 gün fiili hizmet karşılığı 43 gün ilave yaştan indirme hakkı kazanılacak, 20 yılda yaklaşık 2,4 yıl çalışma süresine ilave ve yaştan indirim alacak.

Hafta sonu tatil sürelerinin veya yıllık izin sürelerinin uzatılması durumlarında verilen ilave süreler de artacak. 

Sonuç olarak SGK tarafından Soma'da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların kuruma olan her türlü borçların terkin edilmesi, ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanması, anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartının aranmaması ve ölen işçinin yakınlarından bir kişiye kamu, kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilme hakkı verilmesi amaçlandı.  

 

HABERE YORUM KAT