1. HABERLER

  2. HABER

  3. Soma Maden Faciası Davası Başlıyor
Soma Maden Faciası Davası Başlıyor

Soma Maden Faciası Davası Başlıyor

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası ile ilgili dava yarın başlıyor.

13 Nisan 2015 Pazartesi 09:46A+A-

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Akhisar ilçesinde görülecek.

Duruşmayı takip etmek için il dışından gelen yaklaşık 20 kişi, dün akşam saatlerinden itibaren adliyeye yakın Atatürk Parkı'nda (Umut Parkı) çadır kurarak beklemeye başladı. Gece saat 03.30 sıralarında parka gelen Çevik Kuvvet ekipleri, aralarında CHP Manisa Milletvekilli Hasan Ören'in de bulunduğu gruptan parkı terk edip, çardakları yıkmalarını istedi.

Polisin parka gelmesinin ardından CHP Manisa milletvekilleri Özgür Özel ve Hasan Ören Vali Erdoğan Bektaş ile birer telefon görüşmesi yaptı. Ören, telefon görüşmesinde Vali Bektaş'ı Akhisar'a davet edip olay yerini görmesini ve ona göre karar vermesini istedi.

Milletvekillerin görüşmeleri sonuçsuz kalırken polis ile grup arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Polis, çadırlara dokunmazken grubu parktan uzaklaştırdı.

Bu arada Manisa'nın yanı sıra çevre il ve ilçelerden çok sayıda polisin görev aldığı duruşma salonu çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Barikatlarla çevrilen alana sadece avukatlar ve madenci yakınları alınıyor. Barikatların dışındaki bölgede ise çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilcileri toplanmaya başladı.

DAVA

Soruşturma sonucunda 8'i tutuklu 45 kişi hakkında dava açıldı

Olayın hemen ardından başlatılan adli soruşturma kapsamında, farklı tarihlerde 36 şüpheli gözaltına alınmış, bunlardan Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile şirkette yönetici ve madenci olarak çalışan 8 kişi tutuklanmış, maden mühendisi Yalçın Erdoğan'ın, bir üst mahkemeye yaptığı itiraz sonucunda tahliye edilmesiyle tutuklu şüpheli sayısı 8'e düşmüştü.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda 8 tutuklu sanığın yanı sıra şüpheli olarak belirlenen 37 kişi hakkında iddianame tanzim edilmiş ve iddianamenin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmesiyle 8'i tutuklu 45 sanık hakkında dava açılmıştı.

Faciada sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla maden şirketi yöneticileri ve bazı çalışanları hakkında bugünkü ilk duruşmayla görülmeye başlanacak davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanacak.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talebiyle mahkemeye çıkacak.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın ilk duruşmasının, mahkeme heyetinin aldığı kararla 27 Nisan'a kadar, gerekirse hafta sonları da dahil olmak üzere her gün yapılacak oturumlarla sürmesi bekleniyor.

Dosyanın kapsamı itibarıyla mahkemenin Akhisar Adliye Sarayı'ndaki duruşma salonu yerine, tadilatla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görülecek davada, mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların duruşmalara getirilmemelerini, ifadelerinin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile görüntülü olarak alınmasını kararlaştırdı.

OLAY

Eynez Karanlıkdere mevkisindeki Soma Holding'e bağlı Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen kömür işletmesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde çıkan yangın sonucunda, dünya madencilik tarihinin en büyük kazalarından biri yaşanmıştı.

Eynez mevkisinde toplam 5 bin maden işçisinin çalıştığı ocakta 13 Mayıs Salı günü 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, bu sırada maden içinde bulunan işçiler mahsur kalmıştı.

Olayın hemen ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda AFAD, TKİ'ye bağlı tahlisiye ekipleri, çevre maden ocaklarından gelen işçiler ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı 112 Acil Servis ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) de katılımıyla arama kurtarma çalışması başlatılmıştı.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT