1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sol-Kemalistler Arapçadan neden bu kadar nefret ediyor?
Sol-Kemalistler Arapçadan neden bu kadar nefret ediyor?

Sol-Kemalistler Arapçadan neden bu kadar nefret ediyor?

Tabii’de yayımlanan bir dizide Arapça merkezli diyaloglar bazı kesimleri çok rahatsız etmiş!

29 Temmuz 2023 Cumartesi 19:40A+A-

HAKSÖZ HABER

TRT’nin ‘tabii’ platformunda yayınlanan ‘Koyu Beyaz’ isimli dizide yer alan bir sahnede Arap ve Latin alfabeleri üzerinden izleyicilerin eleştirel düşünmesi isteniyor. Dizinin söz konusu sahnesinde Alper isimli Türk öğrenci, adını “kendi dilinde” yazması için tahtaya davet ediliyor. Alper, adını tahtaya Latin alfabesiyle yazdığında dersi veren akademisyenin itirazıyla karşılaşıyor. Akademisyenin tahtaya çağırdığı ‘Stephanie’ ismindeki bir başka öğrenci ise tahtaya adını Arap harfleriyle yazıyor. Bunun üzerine akademisyen, Stephanie isimli öğrenciye teşekkür ediyor.

Ardından Alper bir sonraki sahnede “bir gecede cahil bırakıldım” diyerek harf devrimine gönderme yapıyor. Arapça tabelalara savaş açan CHP belediyelerinden sonra sol-Kemalist yayın organları ise “Koyu Beyaz” dizisindeki bu sahne üzerinden TRT’ye nefret kusuyor.

“Arapça güzellemesi” yapıldığını düşünen Tele1, Veryansın TV gibi siteler aba altından sopa gösterircesine dizide Türkçe ile Arapça arasında kurulan ilişkiyi eleştiriyorlar. Tele1’in haberinde Alper’in tahtaya adını “Türk alfabesi” ile yazması üzerine akademisyenin tepki gösterdiği ifade ediliyor. Latin alfabesini Türk alfabesi zanneden bir kafa ile karşı karşıyayız!

Türkçenin neredeyse 1000 yıl boyunca Arap harfleriyle yazıldığını unutanlar Cumhuriyet sonrasında ceberut bir değişiklikle Latin alfabesine geçilmesinden sonra bu alfabeyi Türk alfabesi olarak tanıttılar. Halbuki Batı menşeili olan bir alfabeyi kullanmaya başladık. Mesele bundan ibaret… Sol-Kemalistler de Arapçadan bu sebeple böylesine nefret ediyorlar!

Cumhuriyet elitleri aldıkları kararla gündelik konuşma dilini ve resmi yazıyı Arapçadan kurtararak aslında İslamsızlaştırmaya çalıştılar. Zira Arapçanın bize gelişiyle İslamlaşma süreci bir arada gerçekleşmişti. Türkçeyi 90 yıldır yazıldığı şekline indirgemek aslında ona en büyük ihaneti yapmak anlamına geliyor. Anlaşılan o ki dizinin senaryo ekibi de bu tutarsızlığa ışık tutmak istemiş. Ancak sol-Kemalistlerin karanlığı o kadar derin ki ne kadar ışık verseniz de fayda etmiyor!

HABERE YORUM KAT

1 Yorum