1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sol Adına, Farklılar Susturuluyor!
Sol Adına, Farklılar Susturuluyor!

Sol Adına, Farklılar Susturuluyor!

Siyasetçi, işadamı ve hukukçulara yönelik yumurtalı saldırıların ardından yazarların da kürsülerde konuşturulmaması aydınların tepkisini çekti.

22 Aralık 2010 Çarşamba 00:50A+A-

"Düşünce ve ifade özgürlüğüne yapılan şiddeti kınıyoruz" bildirisi yayımlayan aydınlar, farklı düşünenlerin susturulması için sol adına fizikî saldırılar yapıldığına dikkat çekti.

Yakın zamanda gerçekleşen öğrenci eylemlerinin hedefine siyasetçilerin yanı sıra aydın ve yazarlar da girdi. Son olarak gazeteci Roni Margulies'e yönelik yumurtalı, boyalı saldırının ardından, kapatılan Türkiye Komünist Partisi'nin eski genel sekreteri yazar Nabi Yağcı'nın, konferans için çıktığı kürsüde susturulması, demokrat isimleri harekete geçirdi. Birbiri ardına cereyan eden olayları kınayan ve bu amaçla imza kampanyası başlatan aydınlar "Düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik her türlü şiddeti kınıyoruz" başlığıyla bildiri yayımladı. Önümüzdeki günlerde gazetelerde de ilan olarak yer alacak bildiride, "Duyarlı kamuoyunu ve demokrasiden, özgürlüklerden yana olan herkesi bu tür saldırılara dur demeye çağırıyoruz." denildi. Farklı düşünenlerin susturulması için sol adına fizikî saldırıların yapıldığına dikkat çekilen metinde, "Yakın tarihte Hrant Dink'in mahkemelerinde devam eden saldırılar, fizikî şiddet kullanılarak konuşmacıları susturmaya ve Hrant Dink cinayetine kadar uzandı." ifadelerine yer verildi.

Bildiriye imza atanlar arasında Osman Can, Ali Bayramoğlu, Aydın Engin, Ayşe Böhürler, Derya Sazak, Cengiz Çandar, Baskın Oran, Mithat Sancar, Ergin Cinmen, Jale Mildanoğlu gibi isimler bulunuyor. Bildiride, "Yakın tarihte Ermeni konferansı toplantısına katılanlarla başlayan, Hrant Dink'in mahkemelerinde devam eden saldırılar, fiziki şiddet kullanılarak konuşmacıları susturmaya ve Hrant Dink cinayetine kadar uzandı." deniliyor. Metinde, anayasa referandumu sürecinde farklı düşünenlerin susturulması için sol adına fizikî saldırıların yapıldığı aktarılıyor. Şöyle deniliyor: "Değerli sosyalist yazar Roni Margulies'e yönelik nefret iklimini körükleyen sistemli saldırıların hemen ardından, Nabi Yağcı'nın 'vatan haini' diye bağıran saldırganlarca susturulmak istenmesi, saldırganların kimliklerini bir kez daha gözler önüne sermektedir."

Gazeteci-yazar Baskın Oran da söz konusu protestolara tepkili. Oran, "Türkiye'de demokratik bir bilinç yok. Öğrenciler kendilerini ifade etme yollarından mahrum. Ayrıca Türkiye'de kendini solcu sayan faşistler var. İfade özgürlüğünü herhangi bir şeyi atarak önlemek doğru değildir."

Küyerel Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Jale Mildanoğlu, ise fikrin olmadığı yerde kaba kuvvetin ön plana çıkacağını anlatıyor: "Ben bu davranışların cahillikten, bilgisizlik ve bilinçsizlikten ileri geldiğini düşünüyorum. 80 darbesi genç kuşakları apolitik bir alana sürükledi. Kemalist ve militarist bir düşünceyle yetiştirdi. Cevap veremiyorlar, tartışamıyorlar. En kolay yolu tercih edip saldırıyorlar."

EMİNE DOLMACI / ZAMAN

HABERE YORUM KAT