1. HABERLER

  2. HABER

  3. Soğuk Savaş'tan Bu Yana En Büyük Casus Takası
Soğuk Savaştan Bu Yana En Büyük Casus Takası

Soğuk Savaş'tan Bu Yana En Büyük Casus Takası

Geçen ay ABD'de tutuklanan 10 Rus ajan Avusturya'nın başkenti Viyana'ya götürülerek burada Rusya'nın casuslukla suçlayarak hapse mahkum ettiği 4 kişi ile takas edildi.

09 Temmuz 2010 Cuma 19:35A+A-

Rusya ile ABD arasında Soğuk Savaş'tan bu yanaki en büyük casus takası gerçekleştirildi.

Viyana havaalanında yapılan casus takası sırasında Rus ve Amerikan uçakları pistte yaklaşık bir saat boyunca yan yana park ettikten sonra ayrı istikametlerde kalkarak uçtular.

5 kadın ve 5 erkekten oluşan Rusları taşıyan uçağın Moskova'ya indiği bildirildi. Amerikan uçağı Viyana'dan sonra kısa süreliğine İngiltere'de bir askeri üsse iniş yaptı.

Rus casuslardan birinin avukatı olan Donna Newman, BBC'ye yaptığı açıklamada, Amerikan dışişleri ile Rusya arasında en üst düzeyde pazarlıklar yapıldığını söyledi.

Anlaşmaya nasıl varıldı?

ABD'de Rusya için casusluk yaptıkları söylenen beşi kadın 10 kişinin, Rusya'da casusluk yapmaktan hüküm giyen dört kişinin iadesi karşılığı sınırdışı edilmelerine karar verildi.

Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev anlaşma gereği Rusya'da casusluk yapmaktan hüküm giyen bu dört kişiyi perşembe akşamı affetti.

Rusya'da suçlarını kabul ettikleri söylenen bu kişilerin adları Igor Sutyagin, Sergei Skripal, Alexander Zaporozhsky ve Gennadiy Vasilenko olarak açıklandı.

ABD'de Rusya için casusluk yaptıkları söylenen 10 kişi, bu ülkede çıkarıldıkları mahkemede "yabancı bir hükümetin yasadışı temsilcisi olarak faaliyet göstermek için komplo kurmakla" suçlandılar ve bu suçu kabul ettiler.

Haklarındaki diğer suçlamalar ise bunun üzerine düşürüldü.

Amerikalı savcılar gözaltına alınan kişilerin ABD'deki siyasi çevrelere sızma girişiminde bulunduklarını iddia etmişti.

Yine casusluk yaptığı iddiasıyla Kıbrıs'ta gözaltına alınan bir diğer kişiden ise kefaletle serbest bırakılması sonrası haber alınamamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 10 casusun uzun süreli hapis cezalarına çarptırılmalarının, ülkenin ulusal güvenliğine önemli bir yarar sağlamayacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca, bu kişilerin Rusya'ya gönderilmelerinin, bazılarının sağlık durumu kötü olan dört mahkumun serbest bırakılması için bir fırsat olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT