1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Soçi Tiyatrosuna İçeriden Bakış
Soçi Tiyatrosuna İçeriden Bakış

Soçi Tiyatrosuna İçeriden Bakış

Soçi’de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılan yazar ve yorumcu Bekir Atacan, kongreye katılanların çoğunluğunun istihbaratın elemanları olduğunu söyledi.

06 Şubat 2018 Salı 11:58A+A-

Türkiye destekli muhalif gruplarla birlikte Soçi’ye gelen ve havaalanından çıkarak “gözlemci” sıfatıyla Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılan yazar ve yorumcu Bekir Atacan, izlenimlerini Yeni Şafak’a anlattı.

“Esed’in Gitmesi Yetmez, Sistem Baştan Değişmeli”

Kongre geç başladığı için fuaye alanında katılımcıları gözlemleme ve gruplarla sohbet etme imkânı bulduğunu belirten Atacan, bazı değerlendirmelerde bulundu.

Atacan, “Kongreye Suriye’deki tüm kesimlerin temsilcileri katılmış gibi yansıtıldı. Ancak öyle değildi. İş adamı, sivil toplum kuruluşu üyesi, ev kadını ve hatta din adamı denilen kişilerin çoğu istihbarat memurlarından seçilmişti. Rejim, Soçi toplantısına tüm grupları kontrollü olarak getirmiş. Yaklaşık bin 200 kişilik bir grubun tamamını özenle seçip hazırlamış. Her şeyi usulüne uygun yapmış. Suriye istihbaratı çok etkin. Dolayısıyla bu oyunların sürmemesi için sadece Esed’in gitmesi değil, sistemin tamamen değişmesi gerekiyor. Suriye’nin kaderi bu tür istihbarat oyunlarıyla dizayn edilmemeli.” dedi.

“Türkiye Karşıtlığı Herkesin Ortak Noktasıydı Desek Yalan Olmaz”

Kongrede muhalefetten çok az sayıda temsilci olduğunu belirten Atacan şöyle konuştu:

“Onlar da zaten Amerika, Fransa desteğindeki muhalefet. Rejime karşı ciddi bir tepkileri yok. Herkes aynı tarafta olunca da kongre gayet sakin geçti. Rejim yanlılarından bazı gruplarla sohbet etme imkânı buldum. Diyorlar ki: ‘Türkiye bizim belimizi kırıyor. Türkiye, muhalefete destek çıkmasa onların sesi çıkamaz, siler götürürüz. Diğerleri zaten bizimle aynı masada oturuyor. Ama Türkiye destekli muhalefet ayak sürüyor.’ Yine kongreye katılan Ermeni kökenliler soykırım iddiaları üzerinden, PYD yanlıları Afrin operasyonu üzerinden, Baas rejiminden bazı isimlerle de Hatay konusu üzerinden tartıştık. Türkiye karşıtlığı herkesin ortak noktasıydı desek yalan olmaz. Ama rejim yanlılarından orta yaş üstü bir kesim vardı ki, ‘Türkleri seviyoruz, gönlümüz sizden yana.’ diyorlardı. Ve görebildiğim kadarıyla şunu da söylemeliyim ki, PYD resmi olarak orada olmasa da rejim yanlısı gruplar içinde PYD’li isimler vardı.”

Gözetim Altında Tutuldu

Türkiye destekli muhaliflerin Soçi’ye gelişini havaalanı kapısında bekleyen Türkiyeli gazetecilere bilgi vermek üzere, havaalanından ilk çıkan kişi olan Atacan, bir süre sonra kongre kapsamında yoğun mesai yürüten Rusya’ya bağlı istihbarat elemanları tarafından havaalanından uzaklaştırıldı.

Atacan, sabah saatlerinde de yine görevliler eşliğinde kongre salonuna götürüldü ve sürekli gözetim altında tutuldu.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum