1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. SMDK’dan Muhaliflere Kusayr Çağrısı
SMDK’dan Muhaliflere Kusayr Çağrısı

SMDK’dan Muhaliflere Kusayr Çağrısı

SMDK Geçici Başkanı Sabra, tüm muhaliflerin Kusayr çatışmalarına katılmasını istedi; Lübnan'da da hareketlilik yaşandı.

22 Mayıs 2013 Çarşamba 13:53A+A-

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Geçici Başkanı George Sabra, Hizbullah ve İran askerleri ile muhalifler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Kusayr'a tüm askeri güçlerin yığılmasını istedi. Sabra, uluslararası kamuoyundan da "İran'ın Suriye'ye açtığı savaş" için harekete geçmesini istedi.

Ulusal Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada George Sabra, Humus'a bağlı Kusayr kasabasına yönelik Hizbullah ve İran destekli Esed'e bağlı ordu tarafından daha önce örneği görülmemiş bir bombardımanın gerçekleştirildiğini bildirdi. Kusayr'ın Suriye'nin güneyi ile kuzeyini bağlayan ana güzergah üzerinde olması hasebiyle stratejik bir önemi haiz olduğuna dikkat çeken Sabra, şehrin adeta yerle bir edilmeye çalışıldığını söyledi.

Aylardır, İran askerleri ve Hizbullah milislerinin mezhepçi bir düşmanlık ortaya koyduklarını ifade eden Sabra ,"Ey Suriye devrimcileri; ülkeniz mezhepsel nefretin gözlerini, akılları, kalpleri ve gözleri kör ettiği yabancı güçler tarafından işgal ediliyor. Bu güçlere karşı tüm devrim güçleri ve Özgür Suriye Ordusu birlikleri, vatanınızı korumak ve Kusayr'ı kurtarmak için harekete geçin. Hama, Humus, Halep, İdlib'deki tüm birlikler kimin elinde fazla asker ve cephane varsa hepsini Kusayr'a göndersin." çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağıran Sabra, "Ülkemizin sınırları egemenliği ihlal ediliyor. Vatandaşlarımızın hayatı tehlikede. Dolayısıyla olayın vahametini anlayıp Güvenlik Konseyi'nin ciddi bir tutum takınması gerekir." dedi.

Mahsur Kalanları Kurtarın!

Sabra ayrıca, uluslararası kamuoyundan Kusayr'da mahsur kalan 50 bin kişinin kurtarılması ve yaralılara ilaç ulaştırılması için insani koridor açılması için harekete geçmeleri talebinde bulundu.

Sabra, Suriye topraklarında savaşan İran ve Hizbullah güçlerinin de acilen çekilmesini istedi.

FETHUL İSLAM SAVAŞÇILARI KUSAYR’DA

Öte yandan Hizbullah’ın Esed yönetimine desteğine karşı muhaliflerin safında Kusayr direnişine katılmak için yüzlerce Lübnanlı gencin sınıra doğru gittiği haberleri geliyor.

Lübnan’daki Selefi lider Ahmed El Esir'in çağrısı üzerine sınırdaki Kusayr'a doğru yüzlerce gencin akın etmeye başladığı iddia ediliyor. Lübnan’da bulunan ve çoğunlukla Filistinli mültecilerden oluşan Fethul İslam savaşçılarının muhaliflere verdiği desteğin dengeleri değiştirdiği bildiriliyor.

Bununla birlikte Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam şehrinde Esed rejimi destekçileri ve muhalif destekçileri arasında çatışmalar tekrar alevlendi. 

Bu sabah saat 7 sıralarında başlayan çatışmalarda gece boyunca 47 havan topunun kullanıldığı belirtildi. Gece saat 04:30 sıralarında da yaklaşık 300 Selefi savaşçının Babu et-Tebbane mahallesine gelerek kavgalara karıştığı öğrenildi. Lübnanlı askerlerin ağır makineli silahlarla ateş açması sonrası ise kalabalığın dağıldığı aktarıldı.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum